Een bijtende pup dat is niet fijn, een hard bijtende pup al helemaal niet. Maar wist je dat een pup niet ‘zomaar bijt’. Hij doet het niet om jou te pesten. Veel hondeneigenaren vinden het lastig om dit af te leren. Daarom is het interessant om eerst te snappen waarom ze het doen. Ik leg je ook uit hoe je het afleert en wat je nooit moet doen!
De pup is gewoon op ontdekkingstocht en wil alles onderzoeken. Eigenlijk is er niks mis mee en het is ‘normaal’ gedrag. Maar wij, jij, ervaart als vervelend om het niet leuk is en enorm pijn kan doen. Daarom is het belangrijk dat jij hier als baas goed mee leert omgaan en weet waarom de pup het doet.
Deze vragen krijg ik per mail
“Mijn puppy van 8,5 week wil steeds in mijn tenen “bijten“, of aan mijn broekspijpen hangen. Ik geef commando “nee” en geef hem een bijtring of zo iets. Buiten stuur ik hem met de riem iets van mij af. Doe ik dat goed, of kan ik dit beter doen.”
“Wij hebben een Labradoodle van 4 maanden en mijn pup bijt mij. Hij bijt in huis in stoelen, in mijn benen, sloffen en kleding. Ze zeggen dat is spelen?? Met z’n grommende geluid. Dat wil ik graag afleren.”
“Onze Labradoodle pup bijt en hapt naar ons,in zijn beleving is dat spelen. Maar voor ons erg pijnlijk. Wij hebben alle trucs al uit de kast gehaald, maar het helpt niet. Heeft u een tip voor ons?”
Herken je deze vragen of zit je met soortgelijke vragen? Lees dan hieronder verder.
Waarom bijt een pup?
Een pup kan bijten door verschillende redenen. Dat kan zijn door: op onderzoek uit gaan, oververmoeidheid en tanden wisselen. Hieronder licht ik alle redenen toe.
1. Onderzoek
De eerste en simpele reden is: onderzoek. Als honden ergens komen gaan ze op onderzoek uit. Daarbij gebruiken ze hun ogen, neus en oren. Ouderen honden doen dit heel goed, jonge honden nog niet. Vergelijk het met een kind: die gaat op een gegeven moment ook alles in zijn of haar mond doen. Dat doen pups ook.
Honden hebben geen handen en kunnen alles alleen onderzoeken door te bijten. Hoe smaakt het? Hoe voelt het? Hoe reageert het? Dat is de manier waarop een pup de wereld gaat ontdekken en ze vinden bijten ook lekker. Het bijten zorgt voor een rustgevende stof, waardoor de hond zich lekker voelt.
Een andere reden is dat bijten de pijn verzacht als ze hun gebit aan het wisselen zijn. Het wisselen is pijnlijk voor je pup en door het bijten neemt de pijn af.
Daarbij is het voor een pup heel normaal dat er gebeten wordt, dit gebeurde in het nest. Hier wordt lekker gespeeld met broers en zussen en dan is het heel normaal om in poten, oren, zijkant of staart te bijten. Maar ze laten het niet allemaal onbeperkt toe en corrigeren elkaar op het moment dat sommige pups te ver gaan. Soms hoor je dan gejank of gepiep. Vaak laten ze dan meteen los. Ook hun moeder corrigeert de pups wanneer ze te hard bijten.
In de natuur is dit allemaal geen probleem. Takken, steentjes, bomen – ze kunnen overal in bijten. In huis kan dat niet, een stoelpoot of slof is niet bedoeld om in te bijten. Je moet de pup daarin dus helpen, begeleiden en ondersteunen.
2. Vermoeidheid
Een andere reden is te weinig rust. Als een pup te veel wordt lastig gevallen en hij geen rust krijgt, raakt hij geïrriteerd. Vergelijk met jezelf, als je te weinig rust wordt je prikkelbaar. Deze frustratie uit de pup dan in bijten.
3. Tanden wisselen
Tot slot kan het ook zijn dat hij van tanden gaat wisselen. Je pup wil dan op alles kauwen. Als alle tanden gewisseld zijn, neemt dit bijtgedrag iets af.
Wat vooral belangrijk is, dat jij als baas op vroege leeftijd je pup een ‘bijtrem’ aanleert. Daarmee zorg je ervoor dat de pup stopt met bijten op jouw commando. Je moet hier al op vroege leeftijd mee beginnen. Hoe groter de pup wordt, hoe krachtiger zijn beet wordt. Bijten is nooit toegestaan, ook niet tijdens het spelen.
Hoe? Biedt iets leuks, een alternatief.
Hoe kun je bijten afleren?
Voor het afleren van bijten zijn verschillende methodes. Hieronder heb ik een paar manieren uitgewerkt.
Optie 1: Zorg voor afleiding
Geeft de pup iets waarmee hij mag spelen en waarop hij mag knauwen. Leidt de pup af en zorg ervoor dat hij dit speelgoed heel leuk vindt. Je hebt verschillende speeltjes die je kunt vullen met iets leuks en er zijn puppy speeltjes, die zachter en verantwoorder zijn.
Een voorbeeld is een KONG. Je kunt er allerlei lekkere en leuke dingen in doen. Je pup gaat er mee spelen en probeert er van alles uit te krijgen. Door het spelen en eten daalt de stress en heeft de pup afleiding. Vraag de lokale dierenzaak of online om hulp en onderzoek wat jouw pup leuk vindt. Kijk bijvoorbeeld bij onze accessoires.
Doe vervolgens enthousiast zodat je pup alleen ook heeft voor dit speelgoed. Zo wordt de behoefte om ergens anders in te bijten veel kleiner.
Optie 2: Weglopen
Een andere manier is weglopen. Als de pup hard bijt, sta je op en loop je weg zonder iets te zeggen. Even later kom je weer terug. Hiermee zorg je er voor dat de pup gaat snappen dat als ze te hard bijten, jij als baas wegloopt. En dat vinden ze niet leuk. Met als gevolg dat ze stoppen met bijten.
Optie 3: Harde gil en ‘au’
Een andere manier is een hoge gil op het moment dat de pup te hard bijt. Belangrijk bij deze methode is dat je het doet op het moment dat je pup bijt. Door de gil zal hij stoppen. In het nest leert hij ook van zijn broertjes en zusjes dat ze te hard bijten. Het geluid van het slachtoffer maakt ze snel duidelijk dat ze te hard hebben gebeten.
Nadat de pup je heeft gebeten en jij ‘au’ hebt geroepen, tel je tot 5. Daarna beloon je de pup. Essentieel is dat je pup beloont na de 5 seconden. Hiermee leer je de pup wat niet mag en wat wel mag. Door niet te bijten, blijf je met hem spelen en krijgt hij een beloning.
Optie 4: Leer het commando ‘foei’ of ‘stop’
Ook is het aan te raden om je hond een paar basiscommando’s snel aan te leren. Één daarvan is ‘foei’ of ‘stop’. Wanneer je pup dit gaat associëren met iets wat niet mag of niet goed is, stopt hij ermee. Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes.
Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld ‘goed zo’ te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je ‘foei’ of ‘stop’. Dit is de consequentie van zijn gedrag. Op een gegeven moment snapt de pup dat ‘foei’ of ‘stop’, iets niet goed betekent. Dus niet meer doen!
Optie 5: Bevriezen
Wat ook kan is dat je ‘bevriest’ op het moment dat je gebeten wordt. Hierbij zorg je ervoor dat zodra de pup je bijt je niet beweegt, niet aankijkt en niks zegt. Je pup weet dan niet wat er gebeurt en raakt in de war.
Na 5 tellen, als de pup stopt met bijten, beloon je de pup. Hiermee leer je wederom wat niet mag en wat wel mag. Bijt de pup weer? Herhaal dan weer het bevriezen en belonen na 5 tellen.
Optie 6: Rust
Zoals ik hierboven aangaf kan het zijn dat je pup moe is. Zorg ervoor dat je de pup in zijn bench legt of een andere rustige plek, waar hij kan slapen. Voorkom overprikkeling en leg je pup weg. Laat ook niemand bij de pup komen.
Zorg ervoor dat je hond de bench als een veilige plek ziet. Benchtraining is hierbij essentieel.
Dit zijn de manieren. Belangrijk is dat je één van de manieren kiest en deze consequent toepast. Ook familie, vrienden, buren, etc. moeten bijtgedrag niet toestaan. Hoe eerder je het afleert, des te beter.
Let op: doe dit nooit!
Tot slot wil ik je nog adviseren, echt heel belangrijk, dat je dit nooit doet:
Doe nooit iets om de pup moedwillig pijn te doen. Ga geen mond vastklemmen, de pup slaan, een tik geven, de pup klem zetten, etc. Pups moeten alles leren en dat hoeft geen pijn te doen.
Eerst de bijtrem aanleren, daarna ruig spelen. Als dit niet het geval is, kan een spel snel uit de hand lopen. Jij kunt jezelf veel pijn doen en de pup kent geen rem. Met als resultaat: dat jullie het elkaar ‘betaald’ zetten of eigenlijk vooral jij de pup.
Koop speelgoed waarmee je je geen pijn kan doen. Zorg ervoor dat de pup je niet per ongeluk kan bijten.
Pas op met kinderen. Laat kinderen nooit zomaar met je pup spelen, zeker als de pup de bijtrem nog niet kent of naar commando’s luistert. Kinderen kunnen pups nog niet corrigeren of laten luisteren. Waardoor een pup niet weet wat hij of zij moet doen. Bescherm het kind en je pup tegen dit soort situaties.
Tot slot
Lees deze tips goed en herken het gedrag van je pup. Doe je pup dus nooit pijn en snap dat je pup in een leerfase zit. Leer hem het goede gedrag aan, met de juiste technieken. Succes met de opvoeding en mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.