
Gromt jouw Labradoodle naar mensen, andere honden of kinderen? Dat kan best vervelend zijn. Misschien merk je dat je niet ontspannen buiten loopt, omdat je steeds alert moet zijn op zijn reactie. Of misschien durven je kinderen hem niet meer uit te laten.
Grommen is een manier waarop een hond communiceert. Het betekent niet altijd agressie, maar het is wel een signaal dat je serieus moet nemen. In dit artikel leer je waarom je Labradoodle gromt en hoe je dit op een positieve manier kunt afleren.
Waarom gromt een hond?
Honden grommen niet zomaar. Ze gebruiken dit geluid als een communicatiemiddel. Labradoodles zijn van nature sociale en vriendelijke honden, maar soms kan hun grommen een teken zijn van spanning, onzekerheid of een verkeerde associatie met bepaalde mensen of situaties.
1. Onzekerheid of angst
Gromt je Labradoodle vooral naar onbekende mensen of honden? Dan kan het zijn dat hij zich onzeker voelt en zichzelf probeert te beschermen. Vooral honden die onvoldoende gesocialiseerd zijn, kunnen moeite hebben met nieuwe prikkels.
2. Beschermend gedrag
Sommige Labradoodles ontwikkelen een waakinstinct en kunnen grommen als ze denken dat ze hun baasje, gezin of eigen territorium moeten beschermen.
3. Frustratie of opwinding
Labradoodles zijn energieke honden en kunnen gefrustreerd raken als ze niet begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Dit zie je vaak bij honden die aan de lijn trekken en grommen uit frustratie.
4. Pijn of lichamelijk ongemak
Soms grommen honden omdat ze pijn hebben. Een hond met gewrichtsproblemen of lichamelijke ongemakken kan sneller prikkelbaar zijn.
5. Grommen tijdens de puberteit
Net als pubers kunnen jonge Labradoodles tijdens de puberteit plots ander gedrag vertonen, waaronder grommen. Dit is vaak tijdelijk, maar vraagt wel om consequente begeleiding.
Wat kun je doen om het grommen af te leren?
Het belangrijkste is om het grommen niet te bestraffen, maar om te begrijpen waarom je Labradoodle gromt en hem te helpen zich veilig en zeker te voelen in verschillende situaties.
1. Straf het grommen niet af
Grommen is een waarschuwing. Als je dit afstraft, leert je hond om zijn gevoelens niet te uiten, maar hij zal nog steeds spanning ervaren. Dit kan leiden tot plotseling uitvallen of bijten zonder waarschuwing.
2. Werk aan socialisatie
- Neem snoepjes of een speeltje mee en beloon hem zodra hij rustig blijft.
- Oefen met rustige ontmoetingen, bijvoorbeeld met een bekende hond die sociaal en stabiel is.
- Laat vreemden hem niet direct benaderen, maar geef hem tijd om zelf contact te zoeken.
3. Train alternatief gedrag
- Zie je dat je hond nerveus wordt? Vraag hem om “kijk” (naar jou kijken) of “zit”.
- Beloon hem direct als hij dit doet.
- Herhaal dit telkens als je een prikkel tegenkomt die normaal grommen uitlokt.
4. Beloon rust en kalmte
- Beloon je Labradoodle als hij ontspannen langs mensen of honden loopt.
- Gebruik je stem op een kalme, vrolijke toon om spanning te doorbreken.
- Oefen regelmatig korte, positieve ontmoetingen.
5. Voorkom spannende situaties
- Zie je dat je hond fixerend kijkt naar een kind of hond? Loop een andere kant op of maak een boog.
- Merkt je hond een onbekend persoon op? Vraag hem om een simpele oefening te doen voordat hij reageert.
6. Herken de signalen vóór het grommen
- Gapen zonder dat je hond moe is
- Overmatig likken aan de lippen
- Wegkijken of juist staren
- Verstijven of heel stil worden
Als je deze signalen herkent, kun je vroeg ingrijpen en grommen voorkomen.
7. Wat je vooral níet moet doen
- Niet boos worden of straffen – dit onderdrukt het signaal maar lost het probleem niet op
- Je hond forceren om ergens naartoe te gaan waar hij zich niet prettig voelt
- De situatie negeren – grommen is een teken dat je hond hulp nodig heeft
Wanneer professionele hulp inschakelen?
Soms is grommen een hardnekkig probleem en kan professionele begeleiding nodig zijn. Overweeg een hondengedragstherapeut als:
- Je hond blijft grommen, zelfs na training.
- Hij uitvalt of agressiever gedrag vertoont.
- Het grommen erger wordt in plaats van minder.
Twijfel je tussen een hondenschool en gedragstherapeut? Een gedragstherapeut kijkt dieper naar emoties en gedrag, en werkt vaak één-op-één met jou en je hond.
Veelgestelde vragen over grommen
Mijn Labradoodle gromt alleen aan de lijn, maar niet los. Hoe kan dat?
Dit heet “leash reactivity”. Honden voelen zich soms ingeperkt aan de lijn en reageren daardoor anders op hun omgeving. Oefen met ontspanningsoefeningen en een losse lijntechniek.
Hoe lang duurt het voordat mijn hond stopt met grommen?
Dit hangt af van de oorzaak en de training. Met consequente oefening en geduld kun je binnen een paar weken tot maanden verbetering zien.
Mijn Labradoodle gromt naar kinderen. Wat nu?
Kinderen kunnen onvoorspelbaar en druk zijn, wat spannend kan zijn voor een hond. Laat je hond nooit alleen met jonge kinderen, begeleid het contact actief en oefen met rustige, voorspelbare situaties waarbij je hond positief wordt beloond voor kalm gedrag.
Kan voeding invloed hebben op gromgedrag?
Ja, in sommige gevallen kan een onevenwichtige voeding bijdragen aan onrustig of prikkelbaar gedrag. Bespreek met je dierenarts of een gedragsdeskundige of je hond mogelijk baat heeft bij aanpassingen in zijn voeding.
Conclusie
Grommen is communicatie, geen agressie. Je Labradoodle laat weten dat hij iets spannend vindt of zich niet prettig voelt. Het is jouw taak als eigenaar om te kijken waar dit vandaan komt en hoe je hem kunt helpen.
Door:
- Zijn triggers te herkennen,
- Positieve associaties te creëren,
- Alternatief gedrag aan te leren,
- Socialisatie op een rustige manier op te bouwen,
- En het gedrag niet te onderdrukken maar te begeleiden,
Het is jouw taak als baasje om je hond te helpen om zich veiliger en zekerder te voelen. En daarmee wordt wandelen met je hond weer ontspannen en gezellig.
Gratis voorproefje van het Hondenprotocol
Download een gratis exemplaar van het populaire e-book Het Hondenprotocol. Krijg een inkijk en voorproefje van deze succesvolle methode van Gerrit. Met de tips uit dit gratis exemplaar begin je vandaag nog met de eerste stap naar beter gedrag van jouw hond.
Van basis tot gevorderd: Gerrit’s methode omvat alles, van de basiscommando’s tot meer gevorderde gehoorzaamheidstraining. Meer dan 3.000+ tevreden hondeneigenaren gingen je voor!