Interesse in een hondenfietskar? Lees mijn tips!

By | 18 juni 2020

Vindt jouw Labradoodle het ook zo leuk om overal mee naartoe te gaan, maar is hij te jong of te oud om het hele stuk zelf te lopen? Bijvoorbeeld tijdens een zomerse dag wil je lekker met de fiets naar het strand? Dan wil je graag je hond meenemen, maar hij kan niet het hele stuk naast de fiets rennen. Dan is een hondenfietskar zeker iets voor jou. Heb je hier interesse in? Lees hieronder mijn tips. 

Interesse in een hondenfietskar Lees mijn tips-min

Laat ik beginnen uit te leggen wat een hondenfietskar is. Een hondenfietskar, het woord zegt het eigenlijk al, is een kar speciaal voor honden gemaakt. De kar kun je gemakkelijk aan je fiets bevestigen. Het is een soort van aanhangwagen, maar dan voor de fiets met als doel, het vervoer van honden, makkelijk te maken. Hondenfietskarren zijn verkrijgbaar met één wiel of met twee wielen.

Wat zijn de voordelen van een hondenfietskar?

Het hebben van een kar voor je hond, heeft verschillende voordelen. Hieronder geef ik, in mijn optiek, de belangrijkste:

 • Quality time: dankzij de fietskar kun je jouw hond overal mee naar toe nemen;
 • Milieuvriendelijk: omdat je op de fiets gaat genereer je geen CO2-uitstoot. Hondenkarren dragen dus bij aan een groenere leefomgeving;
 • Mobiliteit: een fietskar voor het vervoeren van jouw trouwe viervoeter biedt verschillende mobiele voordelen, zowel voor jou als baasje, als voor je hond;
 • Geblesseerde honden kunnen ook mee: de fietskar maakt het mogelijk om toffe uitstapjes voor geblesseerde honden te doen. Of een bezoekje aan de dierenarts is dan geen probleem. Je hond kan nu simpelweg mee in zijn eigen kar!
 • Samen lange afstanden afleggen: de hondenfietskar maakt het mogelijk langere afstanden af te leggen dan alleen lopen.

Vooral voor oudere honden, is het een handig hulpmiddel. Wanneer je hond geblesseerd is en daardoor geen lange afstanden meer kan wandelen, kan de kar een wereld van verschil maken. Op deze manier, kunnen ook de iets oudere viervoeters genieten van een welverdiende uitstap, samen met jou.

Lees ook:

Hoe kan ik mijn hond laten wennen?

Wat moet je doen als jouw hond weigert zijn spiksplinternieuwe vervoersmiddel te gebruiken? Ik geef je graag een aantal tips.

Plaats persoonlijke voorwerpen in de kar

Als de kar vertrouwd aanvoelt, wil je hond er wel in. Plaats daarom zijn favoriet dekentje, zijn favoriete speeltjes in de hondenkar. Het idee hierachter is dat je hond zich zo snel mogelijk thuis voelt in zijn eigen, gepersonaliseerde kar.

Geef je hond de tijd

Heeft jouw viervoeter een beetje meer tijd nodig om te wennen aan zijn hondenkar? Bij sommige honden gaan er verschillende weken overheen voordat ze, uit zichzelf, in hun kar zullen springen. Wees geduldig en geef jouw hond alle tijd die hij nodig heeft.

Wees positief

Als je hond bang of ongeduldig is, neem dan een ontspannen houding aan. Merk je dat jouw huisdier nerveus of bang is bij het betreden van de kar? Straf hem dan niet, maar laat hem voelen dat dit prima is. Net zoals bij kinderen, kopiëren honden het gedragspatroon van jou. Hoe meer rust jij uitstraalt, hoe kalmer jouw hond zich zal voelen.

Bekijk ook de video hieronder voor meer uitleg over hoe je je hond kan laten wennen aan een hondenfietskar.

Lees ook:

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Er zijn veel verschillende hondenfietskarren op de markt. Voor het comfort en de veiligheid van jouw vriendje, is het essentieel, er de juiste kar uit te pikken. Houd daarom rekening met de volgende punten bij de aankoop van een geschikte kar:

 • Maximale belastbaarheid: heb jij een grote Labradoodle, Labradoodle medium of een Labradoodle mini? Ga dan op zoek naar een hondenfietskar met de juiste maximale belastbaarheid;
 • Comfort: een hondenkar is specifiek voor langere reizen, een comfortabele zitplaats voor je hond(en) is daarom het allerbelangrijkste. Kies dus voor materiaal dat bestand is tegen verschillende weeromstandigheden en wat duurzaam is;
 • Veiligheid: een hondenfietskar voor grote honden komt voor met 1 of 2 wielen. De karren met 2 wielen bieden meestal meer stabiliteit. Een hondenfietskar voor kleinere hondjes, heeft meestal maar 1 wiel. Denk ook aan reflectoren en riemen om je hond vast te maken. Dit zorgt voor een veilige situatie.
 • Soort fiets: niet alle hondenkarren zijn geschikt voor alle soorten fietsen. Wanneer je een elektrische fiets hebt, moet je goed navragen of de door jou gewenste fietskar hieraan gekoppeld kan worden.

Bij Bol.com en Zooplus zijn verschillende hondenfietskarren te koop. Klik hieronder op de link als je hier interesse in hebt:

De DoggyRide

De hondenfietskar DoggyRide is al jaren de populairste onder de fietskarren. Dat is ook niet gek als je kijkt naar alle voordelen van deze hondenkar.

 • Weinig onderhoud: deze kar is vervaardigd uit stevige kunststof en daardoor in no time schoon te maken.
 • Hoge belastbaarheid: Honden tot wel 45 kg kunnen zonder problemen meerijden.
 • Op maat gemaakt: de DoggyRide past, met een breedte van 78cm, in alle deuropeningen
 • Comfort: de ramen zijn gemaakt van fijn gaas dat voor de nodige verfrissing zorgt, vooral op warme zomerdagen. Voor extra ventilatie, kan het dak ook nog opengezet worden. Het materiaal van de cabine is waterbestendig zodat jouw hond te allen tijde, droog blijft.
 • Veiligheid: het fijne gaas, waaruit de DoggyRide cabine gemaakt is, is zo ontworpen dat geen enkele hond vast kan komen te zitten met zijn pootjes.
 • Opbergruimte: De cabine beschikt over een speciaal opbergzakje voor waterflessen, hondenspeeltjes, … enzovoort.

Wil jij meer informatie over een DoggyRide en wil je de verschillende modellen bekijken? Klik dan hieronder op één van de links:

De hondenkar bevestigen aan de fiets

De meeste hondenfietskarren worden volledig ingeklapt geleverd. Ze zijn zeer eenvoudig uit te klappen en je kan het wiel, of de twee wielen, gewoon in de daarvoor bestemde stang bevestigen. Aan de voorkant zijn de karren altijd uitgerust met een stang die het mogelijke maakt, om de fietskar aan de fiets te koppelen. De koppeling wordt meegeleverd en deze kun je makkelijk aan de naaf van je achterwiel bevestigen. Daarna bevestig je de fietskar hieraan en de rit kan beginnen!

Wens jij ook te kunnen genieten van urenlange fietstochtjes, samen met jouw trouwe viervoeter? Een hondenfietskar biedt hier de ideale oplossing. Veel fietsplezier!

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Bronnen voor dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *