meisje-en-labradoodle-high-five-min
Gedrag
Lars Van Dongen
Gedrag
03/11/2025
3 min
0

Is een Labradoodle geschikt voor mensen en kinderen met autisme?

03/11/2025
3 min
0

Heb jij weleens gemerkt hoe jouw Labradoodle precies lijkt aan te voelen hoe je je voelt? Misschien keek je hond je aan met die warme blik, precies toen je een mindere dag had. Of zag je hoe je Labradoodle spontaan rustig werd toen je kind gespannen thuiskwam. 

Niet voor niets staat de Labradoodle bekend als een uitstekende therapiehond. Maar is dit ras ook geschikt voor mensen en kinderen met autisme? Ontdek het hier!

Een prettig gezinslid

Als je een gezinslid hebt met autisme, wil je natuurlijk dat iedereen zich prettig voelt in huis. Honden kunnen daarbij geweldig ondersteunen, maar niet elk ras is geschikt. Labradoodles zijn bijzonder omdat ze opvallend goed emoties kunnen aanvoelen. Ze maken een uniek oogcontact en hebben een speels, maar evenwichtig karakter. 

Zeker bij autisme kan dit ras helpen om stress te verminderen en rust te brengen in het gezin. 

Unieke kwaliteiten

Labradoodles hebben unieke kwaliteiten waardoor ze extra geschikt zijn voor gezinnen met autisme. Ze maken intens oogcontact, zijn empathisch en stemmen zich gemakkelijk af op emoties. Het oogcontact dat Labradoodles maken is anders dan bij andere honden: diep, rustig en geruststellend. 

Dit kan juist voor mensen met autisme heel prettig zijn, omdat het structuur en veiligheid biedt.

Daarnaast zijn Labradoodles speels maar niet overmatig druk, als ze de puppytijd voorbij zijn, waardoor ze goed passen bij kinderen die gevoelig zijn voor prikkels. 

Uit onderzoek (1) blijkt bovendien dat contact met dieren zoals honden stresshormonen verlaagt en de aanmaak van gelukshormonen zoals oxytocine stimuleert  en het niveau van cortisol verlaagt, wat bijdraagt aan een gevoel van welzijn.


Wat maakt de Labradoodle bijzonder als therapiehond?

  • Speciaal oogcontact: Labradoodles zoeken bewust en oprecht oogcontact, wat communicatie met kinderen met autisme makkelijker maakt.
  • Intuïtief vermogen: Ze voelen stemmingen en emoties uitstekend aan en reageren daar gepast op. Bijvoorbeeld door rustig te gaan liggen bij stress of juist te spelen wanneer afleiding nodig is.
  • Sociaal en vriendelijk karakter: Hun vriendelijke aard helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij kinderen met autisme.

Tips bij het kiezen van een Labradoodle als therapiehond

1. Zoek een gespecialiseerde fokker

Niet elke Labradoodle is automatisch een geschikte therapiehond. Let bij de fokker op hoe pups reageren op mensen en oogcontact maken. Kies een fokker die ervaring heeft met hulphonden en die pups selecteert op karaktereigenschappen zoals geduld, oogcontact en aanpassingsvermogen.

Let op deze signalen bij de pup:

  • Rustig en comfortabel oogcontact
  • Nieuwsgierig maar niet te opdringerig
  • Kalme reactie op onverwachte geluiden of situaties

2. Overweeg begeleiding

Het is belangrijk om na het aanschaffen van de hond professionele begeleiding te zoeken. Hierdoor leren jij, je kind én de Labradoodle elkaar beter begrijpen. Professionele begeleiding helpt om duidelijkheid te geven over de mogelijkheden en grenzen van je Labradoodle, waardoor jullie optimaal kunnen genieten van de interactie met de hond.

Labradoodle Nuxe die je aankijkt

Samenvatting 

  • Labradoodles maken uitstekend oogcontact en voelen emoties aan, ideaal voor kinderen met autisme.
  • Dit ras is speels zonder druk te zijn en kan stress aanzienlijk verminderen.
  • Goede begeleiding helpt jou, je kind en de Labradoodle optimaal samenwerken en elkaar beter begrijpen.

Gratis voorproefje van het Hondenprotocol 

Download een gratis exemplaar van het populaire e-book Het Hondenprotocol. Krijg een inkijk en voorproefje van deze succesvolle methode van Gerrit. Met de tips uit dit gratis exemplaar begin je vandaag nog met de eerste stap naar beter gedrag van jouw hond.  

Van basis tot gevorderd: Gerrit’s methode omvat alles, van de basiscommando’s tot meer gevorderde gehoorzaamheidstraining. Meer dan 3.000+ tevreden hondeneigenaren gingen je voor!

Download een gratis exemplaar

het-hondenprotocol-1920x1080



Bronnen

1) Odendaal, J. S. J., & Meintjes, R. A. (2003). Neurophysiological correlates of affiliative behaviour between humans and dogs. The Veterinary Journal, 165(3), 296-301. https://doi.org/10.1016/S1090-0233(02)00237-X

Reacties
Categorieën