Ben je dol op honden, maar krijg je allergische reacties zodra je in de buurt komt van een hond? Voor veel hondenliefhebbers is een allergie een grote teleurstelling. Het maakt de keuze in type honden een stuk kleiner en je moet altijd oppassen voor de ongemakken.
Gelukkig bestaan er hondenrassen die minder allergenen verspreiden en hypoallergeen worden genoemd. De Labradoodle is daar een van. In dit artikel leg ik uit wat de oorzaken van een hondenallergie zijn, wat de symptomen zijn en waarom je dan wel een Labradoodle kunt nemen. Zo kun je tóch genieten van een hond in huis!
Het ontstaan van allergieën
Allergieën ontstaan door een heftige reactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals pollen, huisstofmijt of dierlijke eiwitten. Bij mensen met een allergie herkent het immuunsysteem deze stoffen, onterecht als een bedreiging. Hierdoor activeert het immuunsysteem een verdedigingsreactie en komen er stoffen zoals histamine vrij.
Deze stoffen veroorzaken allergische reacties, zoals jeuk, niezen, huiduitslag of ademhalingsklachten. De exacte oorzaak van allergieën is niet bekend, maar factoren zoals genetische aanleg, blootstelling aan allergenen en omgevingsinvloeden spelen een belangrijke rol.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology (2020) (1) hebben kinderen met een allergische ouder bijvoorbeeld een 50% hogere kans om zelf een allergie te ontwikkelen.
Allergieën serieus nemen
Hoewel allergieën vaak als onschuldig worden gezien, kunnen ze bij sommige mensen ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Een allergische reactie kan zich namelijk uitbreiden naar de longen en leiden tot ademhalingsproblemen, astma of zelfs anafylaxie, een levensbedreigende toestand.
Onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (2) toont aan dat ongeveer 10% van de wereldbevolking allergieën heeft en dat deze aandoeningen een groeiende impact hebben op de volksgezondheid.
Het negeren van allergieën kan leiden tot chronische klachten, zoals minder goed slapen en vermoeidheid. Dit gaat je dagelijks leven aantasten. Door allergieën tijdig te herkennen en de juiste maatregelen te nemen, kun je vervelende ongemakken voorkomen.
Hoe weet je of je allergisch bent voor honden?
Dat kun je op verschillende manieren ontdekken. Veel mensen merken al snel dat ze last krijgen van klachten, zoals niezen of jeuk, zodra ze in contact komen met honden. Vaak ben je dan niet alleen allergisch voor honden, maar ook voor andere dieren zoals katten. Om zeker te weten of je een hondenallergie hebt, kun je je laten testen door een arts. Die kan met behulp van je symptomen, een bloedtest en/of een huidtest vaststellen welke allergie je precies hebt.
Het is ook mogelijk dat je allergische reacties krijgt door iets anders, zoals het stof dat in de vacht van een hond blijft hangen. Dit kan verwarring veroorzaken, omdat je misschien denkt dat je allergisch bent voor honden terwijl dat niet zo is. In zo’n geval kun je toch een hond in huis nemen.
Als blijkt dat je wel allergisch bent voor honden, is het goed om te weten dat er verschillende vormen van hondenallergie bestaan. Je kunt allergisch zijn voor de haren die een hond achterlaat, maar ook voor huidschilfers of speeksel. Gelukkig zijn er oplossingen en manieren om met een hondenallergie om te gaan, zodat je toch kunt genieten van het gezelschap van een hond.
Wat veroorzaakt een hondenallergie?
Hondenallergieën worden veroorzaakt door het eiwit CanF1. Dit eiwit komt voornamelijk voor in het speeksel, de urine en op de huid van een hond. Wanneer een hond zich likt, blijven deze eiwitten achter op de vacht en kunnen ze via haren en huidschilfers in de lucht terechtkomen. Bij inademing of contact veroorzaken deze eiwitten een allergische reactie, zoals jeuk, niezen of ademhalingsproblemen.
Omdat alle hondenrassen het CanF1-eiwit bevatten, is het onmogelijk om een hond te fokken die volledig vrij is van allergenen. De Labradoodle heeft dit wel een stuk minder en dat komt omdat dit ras niet verhaart. De haren met allergenen blijven beter vastzitten en er komen minder deeltjes in de lucht. Dit vermindert de kans op inademing van allergenen.
Tips om een allergie te ontdekken
- Laat je testen bij een arts: Een bloed- of huidtest geeft duidelijkheid over de oorzaak van je klachten.
- Controleer of stof de oorzaak is: Reageer je alleen op hondenharen in stoffige omgevingen? Dan is stof mogelijk het probleem, en niet de hond zelf.
- Houd rekening met het type allergie: Identificeer of je allergisch bent voor haren, huidschilfers of speeksel. Dit helpt bij het kiezen van een geschikt hondenras.
- Probeer een tijdelijke test: Breng tijd door bij iemand met een hond en let op je symptomen om te zien hoe je reageert.
Een hondenallergie is vooral erg lastig als je een hondenliefhebber bent. Maar ook als je geen groot fan bent van honden is het tegenwoordig lastig om honden te vermijden, op straat kom je ze tegen maar ook regelmatig bij andere mensen thuis.
Tips om hiermee om te gaan
Heb je een hondenallergie, maar wil je toch graag een hond houden of in de buurt van honden blijven? Gelukkig zijn er manieren om je klachten te verlichten. Met de juiste aanpassingen kun je de allergenen verminderen en comfortabeler samenleven met je hond. Hier zijn enkele tips:
- Medicatie: Raadpleeg je arts voor antihistamine tabletten of andere medicijnen die de symptomen van een hondenallergie kunnen verminderen.
- Houd de slaapkamer hondvrij: Vermijd dat je hond in de slaapkamer komt. Dit is de plek waar je veel tijd doorbrengt en een schone omgeving is essentieel voor je nachtrust.
- Minimaliseer stoffen materialen: Vermijd stoffen zoals tapijten, kussens en hondenmanden waarin haren en huidschilfers blijven hangen. Kies voor makkelijk schoon te maken materialen zoals leer of kunststof.
- Gebruik een luchtreiniger: Kies een luchtreiniger die speciaal geschikt is voor mensen met allergieën en astma. Deze apparaten filteren allergenen, zoals huidschilfers, uit de lucht.
- Verzorg de hond regelmatig: Borstel je hond vaak (bij voorkeur buiten) om losse haren en huidschilfers te verwijderen. Regelmatig baden met een geschikte shampoo kan ook helpen.
Als je van tevoren weet dat je allergisch bent voor honden, is het verstandig om te kiezen voor een hypoallergeen hondenras, zoals de Labradoodle.
Kan je een hond nemen als je allergisch bent?
Ja, het is mogelijk om een hond te nemen als je allergisch bent, maar het vereist wel extra voorzorgsmaatregelen en een bewuste aanpak. Niet iedereen met een hondenallergie heeft dezelfde reactie op alle honden. Rassen zoals de Labradoodle, Poedel of Bichon Frisé verspreiden minder allergenen en kunnen geschikt zijn voor mensen met een milde allergie. Deze honden verharen nauwelijks en hebben vaak een vacht die allergenen beter vasthoudt.
Dit noemen we ook wel Hypoallergene honden. Wat dat precies inhoudt leg ik hieronder uit.
Hypoallergene honden
Maar is er dan helemaal geen oplossing voor mensen met een allergie? Ja, die is er. Mensen met een allergie voor honden, kunnen kiezen voor hypoallergene honden. Deze honden, ook wel anti-allergiehonden genoemd, verharen weinig tot niet en verspreiden daardoor minder allergenen.
Afhankelijk van hoe zwaar je allergie is, kun je zo’n hond kiezen. Ruwharige honden verharen bijvoorbeeld minder dan gladharige honden, wat vooral gunstig is als je allergisch bent voor haren. Sommige rassen verliezen vrijwel helemaal geen haren en staan erom bekend dat ze ook minder andere allergenen, zoals huidschilfers, verspreiden.
Wat betekent hypoallergeen? Dat zijn producten of dieren die weinig tot geen stoffen bevatten die allergieën veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat het label hypoallergeen niet wetenschappelijk of juridisch is vastgelegd. Er is geen garantie dat je volledig vrij blijft van allergische reacties bij dit soort honden. Het blijft daarom altijd een risico om een hond te nemen als je allergisch bent.
Minder kans op allergische reacties
Hypoallergene honden kunnen de kans op allergische reacties wel flink verkleinen. Door goed onderzoek te doen, te kijken naar de stamboom en te kiezen voor een betrouwbare fokker - kun je prima kiezen voor een Labradoodle. Met een goede stamboom weet je zeker van welke ouders jouw hond afstamt. Ieder vleugje ander bloed kan jouw allergie opwekken en/of verergeren.
Houd er rekening mee dat andere factoren, zoals goede verzorging, regelmatige schoonmaak en het vermijden van allergenen in huis, ook een belangrijke rol spelen in het beperken van je klachten.
De Labradoodle is een hypoallergene hond
De Labradoodle is een goede keuze voor mensen met een hondenallergie. Daarom is dit ras ook zo populair. Dat komt door het unieke vachttype en het gedrag van allergenen. Hoewel de Labradoodle minder allergenen verspreidt, biedt het geen garantie op een allergievrije ervaring. Het blijft daarom belangrijk om eerst goed te testen hoe jouw lichaam reageert.
Voordat je een Labradoodle in huis haalt, is het verstandig om eerst te testen of je allergisch reageert op dit ras. Overweeg de volgende stappen:
- Breng tijd door met een Labradoodle: Bezoek een fokker of een gezin dat een Labradoodle heeft en let op eventuele symptomen. Let vooral op je ogen, huid en ademhaling.
- Probeer een korte logeerperiode: Sommige fokkers of opvangcentra bieden de mogelijkheid om een hond tijdelijk in huis te nemen. Dit kan enkele dagen tot een week duren en geeft je een duidelijk beeld van je reactie in je eigen leefomgeving.
- Test bij een arts: Overweeg een huid- of bloedtest om vast te stellen of je specifiek allergisch bent voor hondenallergenen zoals CanF1.
Aandacht bij de aanschaf
Hoewel de Labradoodle minder kans geeft op allergische reacties, blijft het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Hier zijn enkele zaken om in gedachten te houden:
- Kies een betrouwbare fokker: Zorg ervoor dat je een Labradoodle aanschaft van een fokker die duidelijke informatie geeft over de afkomst en eigenschappen van de hond.
- Let op het vachttype: Labradoodles hebben verschillende vachttypes (fleece, curly of wool), die verschillend kunnen reageren op allergieën. De curly of wool coat wordt meestal als de meest hypoallergene optie beschouwd.
- Observeer de ouders: Zorg dat je de ouderdieren ontmoet. Dit geeft een goede indicatie van het vachttype en het gedrag van jouw toekomstige hond.
- Bereid je huis voor: Zorg voor een schone omgeving met minimale stoffen, materialen en gebruik een luchtreiniger om allergenen te verminderen.
De Labradoodle is een populaire keuze voor mensen met een hondenallergie dankzij zijn niet-verharende vacht en hypoallergene reputatie. Hoewel deze honden minder allergenen verspreiden, bieden ze geen garantie op een allergievrije ervaring. Let hier op.
Met allergie toch een hond
Een hondenallergie hoeft niet te betekenen dat je geen hond kunt houden. Met een bewuste aanpak, de keuze voor een hypoallergeen ras en het nemen van de juiste maatregelen kun je de kans op klachten verminderen. De Labradoodle is een van de populairste keuzes voor mensen met een allergie, maar het blijft essentieel om vooraf te testen hoe je lichaam reageert. Een hond in huis nemen is altijd een verantwoordelijkheid, en dit geldt des te meer als je rekening moet houden met allergieën.
Of je nu kiest voor een Labradoodle, Poedel of een ander hypoallergeen ras, het belangrijkste is dat je gezondheid en welzijn vooropstaan. Neem de tijd om je goed voor te bereiden, praat met experts en zorg dat je huis en levensstijl geschikt zijn voor een hond. Met de juiste zorg en liefde kun je ook als allergische hondenliefhebber genieten van een trouwe vriend aan je zijde.
Gratis voorproefje van het Hondenprotocol
Download een gratis exemplaar van het populaire e-book Het Hondenprotocol. Krijg een inkijk en voorproefje van deze succesvolle methode van Gerrit. Met de tips uit dit gratis exemplaar begin je vandaag nog met de eerste stap naar beter gedrag van jouw hond.
Van basis tot gevorderd: Gerrit’s methode omvat alles, van de basiscommando’s tot meer gevorderde gehoorzaamheidstraining. Meer dan 3.000+ tevreden hondeneigenaren gingen je voor!
Bronnen
1) Bacharier, L. B., Desai, M., & O’Byrne, P. M. (2020). 2020: The year in review. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 146(6), 1188-1194. Link naar onderzoek
2) World Health Organization. (2020). Allergic diseases and their impact on public health. WHO. Link naar onderzoek