Oormijt is een kleine parasiet wat in de gehoorgang van je hond leeft. Het is erg besmettelijk en kan vaak voorkomen bij je hond. Ook bij een Labradoodle. Je hond heeft hier behoorlijk jeuk van en het is belangrijk dat je dit snel behandelt. In dit artikel vertel ik je wat oormijt is, de symptomen van oormijt, hoe je het kunt behandelen en geef ik antwoord op veelvoorkomende vragen hierover.
Met het blote oog is oormijt bijna niet te zien. Het zijn kleine zwarte korrels die leven in de gehoorgang van je hond. Vooral bij jonge dieren komen oormijt-infecties regelmatig voor, omdat ze nog weinig weerstand hebben.
Er zijn verschillende manieren om het te behandelen. Heeft jouw hond last van oormijt? Handel dan snel want de parasiet vermenigvuldigd zichzelf snel. Lees dan hieronder verder.De oorzaak van oormijt komt door contact met andere dieren. Je hond kan hierdoor geïnfecteerd raken door het spelen met andere honden of doordat ze aan elkaar snuffelen en de oormijt ‘overspringt’. Door normaal contact met andere dieren kan je hond dus al oormijt oplopen. Allerlei dieren kunnen er last van hebben, ook veel katten hebben last van oormijt.
Wat is oormijt?
Oormijt is een Otodectus cynotis parasiet, die zich in de gehoorgang van je hond begeeft en rond zijn haren in de oren. De parasiet lijkt op een klein korreltje, een kleine spin, en boort kleine gaatjes in de huid van de hond. Oormijt voedt zichzelf met weefsel in het oor en oorsmeer. Hij is bijvoorbeeld gek op dode huidschilfers.
Oormijt legt eitjes rond het oor en doet dat erg vaak. Deze eitjes zorgen voor nog meer jeuk en een heftige infectie voor je hond. Een oormijt leeft van ei tot volwassen mijt ongeveer 21 dagen rond de gehoorgang van jouw hond.
Voorbeeld van een oormijt
Meestal wordt het overgedragen van besmette moederdieren op de puppy’s of van puppy tot puppy. Veel jongere honden hebben vaker last van oormijt dan oudere honden. De kleur van de hond maakt niks uit (lees ook: 12 kleuren van de Labradoodle). Ook de type vacht heeft geen invloed op de parasiet (lees ook: type vacht: fleecevacht of wolvacht).
Sommige mensen denken dat oormijt wordt overgedragen via oorsmeer of het schudden van de oren. Maar dat is niet waar. De oormijt komt veel voor waar veel dieren samen leven zoals bijvoorbeeld in een dierenasiel, bij fokkers of boerderijen.
Wat zijn de symptomen van oormijt?
De symptomen van oormijt bij je hond zijn heel verschillend. In principe heeft een hond wel eens jeuk, maar wanneer je een hond constant ziet krabben weet je dat er iets aan de hand is. Vaak worden ook beide oren van de hond geïnfecteerd.
Vind je dat je hond wel erg vaak krabt of jeuk heeft aan zijn oren? Controleer dan zijn oren en kijk of hij vieze oren heeft.
Je kunt oormijt als volgt herkennen bij je hond:
- Je hond zie je vooral schudden met zijn kop en krabt veel aan zijn oren en kop;
- Het oor is ontstoken en rood;
- Droog en zwartbruin oorsmeer;
- Je hond heeft korsten in zijn en staart;
- Hij heeft zwarte korrels in zijn oren;
- Zijn oor stinkt.
Een ontstoken oor met oormijt
Oormijt is niet gevaarlijk of besmettelijk voor mensen. Je hond gaat er niet dood aan, maar als je niks doet dan kan je hond wel doof worden. De parasiet geeft mensen jeuk op armen of rond je romp, maar meer niet.
Hoe kun je oormijt behandelen?
Als je denkt dat je hond last heeft van oormijt dan kun je je hond controleren op de symptomen hierboven. Onthoud dat oormijt nooit vanzelf over gaat en je het dus altijd moet behandelen. Kom je tot de conclusie dat je hond oormijt heeft dan raad ik je, zeker als het de eerste keer is, aan om naar de dierenarts te gaan.
De dierenarts kan vrij snel ontdekken of je hond echt oormijt heeft. Daarbij zal je dierenarts met een otoscoop de gehoorgang controleren en zo ziet hij de oormijt bewegen in de gehoorgang. Met een wattenstaaf neemt de dierenarts wat oorsmeer af en controleert dit onder de microscoop.
Daarna vindt de behandeling van oormijt plaats. Dat gebeurt met de volgende stappen:
- Eerst zal de dierenarts de gehoorgang goed schoonmaken;
- Daarna wordt de gehoorgang ingesmeerd met oorzalf, daarin zit een stof tegen de oormijt;
- Of je dierenarts geeft een pipet wat je in de nek van de hong moet spuiten;
- Een ander alternatief is het geven van een injectie met een middel tegen de parasiet.
Naast de geïnfecteerde hond moet je ook alle andere dieren in je huishouden behandelen met de zalf, pipet of injectie. Oormijt is namelijk erg besmettelijk en daarom is het advies om elk dier goed te behandelen om nieuwe infecties te voorkomen.
Ook moet je je huis goed schoonmaken om nieuwe infecties te voorkomen. Was alle spullen van de dieren zoals knuffels, kleedjes, handdoeken en dekens op 60 graden om de parasiet te doden. Anders loopt je hond zo weer een infectie op. En verzorg je hond ook na de behandeling goed, dus ontworm hem bijvoorbeeld regelmatig (lees ook: tips om je Labradoodle te ontwormen).
Kun je oormijt bij je hond zelf behandelen?
Als je hond vaker oormijt heeft gehad kun je het zeker zelf behandelen. Hiervoor volg je ook de stappen zoals hierboven en is het belangrijk dat je start met het schoonmaken van de oren. Je kunt hiervoor lauw water gebruiken. Kook dit wel vooraf om alle bacteriën te doden.
Maak het buitenste stuk van het oor schoon en ga niet te diep het oor in. Koop daarna een oorzalf of pipet en behandel je hond daarmee zoals is aangegeven op de verpakking. Dit kan ook in de vorm van oordruppels zijn.
Dit zijn goede producten tegen oormijt:
- Zooplus heeft verschillende middelen tegen oormijt zoals Frontline;
- Stronghold heeft goede producten tegen oormijt en zijn alleen verkrijgbaar bij je dierenarts
Laat je hond na een paar weken voor de zekerheid controleren bij de dierenarts.
Veel voorkomende vragen over oormijt
Hieronder geef ik nog antwoord op veel voorkomende vragen over oormijt die mensen vaak aan mij stellen. Ook om misverstanden te voorkomen.
Mijn hond heeft chronische oormijt, kan dat?
In principe niet. Het is belangrijk dat je de oren van je hond goed onderhoud en je hond regelmatig anti-vlooien middel geeft. Als je dit niet doet en de oren van je hond vaan vies zijn, dan kan het zijn dat ze vaak ontstoken zijn.
Hierdoor neemt de weerstand van je hond af en liggen infecties zoals oormijt op de loer. Het kan zelf leiden tot chronische oorontsteking. Als dat het geval is dan wordt er ook oorzalf met antibiotica en ontstekingsremmer voorgeschreven.
Dan kan het aanvoelen dat je hond chronische oormijt heeft, maar dat kan voorkomen worden door de oren goed te verzorgen.
De oren van mijn hond stinken. Komt dat door oormijt?
Dat kan. Oormijt zorgt er inderdaad voor dat de oren gaan stinken. Vind je dat de oren van je hond stinken? Controleer dan de gehoorgang op de symptomen hierboven en behandel de oren goed.
Hoe kan ik oormijt bij mijn hond voorkomen?
Oormijt is voor iedereen heel vervelend. Daarom snap ik dat je het liever wil voorkomen. Omdat oormijt wordt overgedragen door andere dieren is het soms lastig te voorkomen. Wel kun je je hond beschermen door hem goed te verzorgen. Behandel hem regelmatig met anti vlooien druppels, die pakken ook oormijt parasieten aan.
Houd ook de oren van je hond goed schoon. Vieze oren zorgen voor infecties.
Kan ik een hond met oormijt wassen?
Ja, dat kan. Een hond goed verzorgen is heel belangrijk. Pas wel op bij de oren en behandel die goed. Zorg ervoor dat je de hond na het wassen goed droog maakt. Vochtige en warme plekken zijn favoriet bij de oormijt.
Kan ik de oren met oormijt schoonmaken met olijfolie?
Je kunt de oren van je hond zeker schoonmaken met olijfolie. De olijfolie zorgt ervoor dat het oorsmeer oplost en hierdoor wordt de oormijt verzwakt. Toch lost olijfolie meestal niet alle problemen op en zul je oordruppels of zalf moeten gebruiken om alle oormijt goed te doden.
Het is niet altijd zeker dat olijfolie alle parasieten dood, dus ga sowieso langs de dierenarts. Het voordeel van olijfolie is wel dat je het altijd in huis hebt en snel aanbrengen bij je hond kan sowieso geen kwaad. Zo kun je het ergst alvast afvangen.
Kan ik de oormijt behandelen met azijn?
In plaats van olijfolie kun je ook azijn gebruiken. Azijn is zuur en dood de oormijt. Alleen azijn bijt ook en als je hond wonden bij zijn oor heeft, door het krabben, kan azijn behoorlijk pijn doen. Vooral bij ontstekingen is azijn pijnlijk voor je hond.
Ik adviseer, als je azijn wil gebruiken, om de azijn te verdunnen met lauw water. Per theelepel azijn
adviseer ik 2 theelepels lauw water. Verwijder het azijn na de behandeling goed.
Kan ik oormijt behandelen met waterstofperoxide?
Nee, dat raad ik af. Waterstofperoxide doodt zeker de oormijt, maar irriteert behoorlijk voor je hond. Daarbij is het gevaarlijk voor de ogen van je hond. Gebruik dit dus niet.
Komt oormijt alleen bij de oren voor?
Meestal wel, maar het kan zijn dat ook andere delen zoals de kop of de rug geïnfecteerd worden.
Mag mijn hond zwemmen met oormijt?
Ja, dit is geen probleem. Zorg er alleen wel voor dat je na het zwemmen de oren van je hond goed droogmaakt met een tissue of dunne doek. Vooral bij honden waarvan de oren naar beneden hangen, is de vochtige plek een heerlijke plek voor oormijt.