Labradoodle ras-2

Rasbeschrijving van de Labradoodle en
Australian Labradoodle

De Labradoodle en Australian Labradoodle zijn enorm populair dankzij hun sociale, intelligente en liefdevolle karakter. Ze zijn energiek en goed te trainen, maar er bestaan veel misverstanden over de Labradoodle. Wist je dat een Labradoodle en een Australian Labradoodle niet hetzelfde zijn? En wat is het karakter van de honden?  

Ontdek het unieke karakter en leer de Labradoodle kennen. Leer alles over hun geschiedenis, karakter, intelligentie en humor.

labradoodle-meer-informatie-en-tips-over-het-ras-2-660x440

Labradoodle vs Australian Labradoodle

Voordat je een Labradoodle of Australian Labradoodle zoekt, is het belangrijk om hun verschillen te kennen. De Australian Labradoodle is duurder en moeilijker te vinden dan de gewone Labradoodle, die vaak op Marktplaats of Puppyplaats wordt aangeboden.

Een Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Een echte Australian Labradoodle heeft een complexere afkomst en wordt pas erkend als deze voldoet aan de 'Australian Labradoodle Foundation Dog 4' criteria.

Fokschema's

De Australian Labradoodle is de hond die Rutland Manor en Tegan Park 21 jaar lang hebben ontwikkeld. De Australian Labradoodle is redelijk geheim en lastig na te maken. De informatie hieronder is conform de richtlijnen van de ALA.

Labradoodle fokken

  • Kruising Labrador x Poedel = F1 Labradoodle
  • F1 Labradoodle x F1 Labradoodle = F2 Labradoodle
  • F2 Labradoodle x F2 Labradoodle = F3 Labradoodle
  • F1 Labradoodle x Poedel = F2/F1B Labradoodle


Australian Labradoodle fokken:

  • Australian Labradoodle Foundation Dog = eerste generatie Labradoodle
  • Australian Labradoodle Foundation Dog 1 x Australian Labradoodle Foundation Dog 1 = Australian Labradoodle Foundation Dog 2
  • Australian Labradoodle Foundation Dog 2 x Australian Labradoodle Foundation Dog 2 = Australian Labradoodle Foundation Dog 3
  • Australian Labradoodle Foundation Dog 3 x Australian Labradoodle Foundation Dog 3 = Pure Australian Labradoodle

Australian Labradoodle Foundation Dog 1 t/m 3 zijn Multigen Labradoodles. Een Labradoodle kan een Australian Labradoodle Foundation Dog 1 worden wanneer deze gekruist wordt met een pure Australian Labradoodle of Australian Labradoodle Foundation Dog.

Veel gewone Labradoodles komen niet verder dan deze status, omdat fokkers geen Australian Labradoodle Foundation Dog of Australian Labradoodle tot hun beschikking hebben.

Waarom zijn deze fokschema's van belang? 

Bovenstaande informatie is vooral van belang wanneer je een Australian Labradoodle wil aanschaffen omdat je geen haar verliezende hond wil. Totdat een Labradoodle of Australian Labradoodle Foundation Dog de status van een pure Australian Labradoodle hebben bereikt, loop je het gevaar dat de hond toch verhaart, een ander karakter heeft of andere afwijkingen heeft.

Ook wanneer je de hond wil inzetten als hulphond is dit van belang. Ben je op zoek naar een leuke hond voor in huis? Dan is een Labradoodle of Australian Labradoodle Foundation Dog ook een goede keuze.

Stamboom opvragen

Het belangrijkste bij het aanschaffen van een Labradoodle of Australian Labradoodle is dat je de stamboom van de ouders opvraagt. Dan kan je precies zien welke honden er in de bloedlijn zitten en dan kan je zelf je conclusies trekken.

labradoodle-meer-informatie-en-tips-over-het-ras-660x495

Geschiedenis

De Australian Labradoodle vindt haar oorsprong in Australië en is het resultaat van jarenlang onderzoek naar een allergie vriendelijk ras. In 1988 heeft Mr Wally Cochran van de Royal Guide Lines voor het eerst een Poedel met een Labrador gekruist. 

Dit deed ze enerzijds vanwege het lieve karakter van een Labrador en het vachttype en de intelligentie van de Poedel. Haar echtgenoot en andere bleken geen last te hebben van deze nieuwe hondensoort, die ze de Labradoodle noemde. Later is haar dochter Tagan Park verdergegaan met het werk van haar moeder en is zij de grondlegger van de Australian Labradoodle.

De oorsprong is dus de kruising tussen een Poedel en een Labrador, maar door het verder optimaliseren van de kruising met allerlei andere factoren is de Australian Labradoodle ontstaan.

Strenge regels bij de grondleggers

De grondleggers van de Australian Labradoodle hebben in Australië speciale fokcentra opgezet waar strenge regels gelden. Dit hebben ze gedaan om de ethiek en gezondheid van de honden te waarborgen.

Steriliseren en castreren

Een voorbeeld van een regel is dat veel pups jong worden gesteriliseerd of gecastreerd, voordat ze bij een nieuwe eigenaar komen. Hiermee willen ze de zuivere bloedlijnen waarborgen en illegale fokkers zoveel mogelijk tegen gaan.

Gelukkig is het tegenwoordig dat veel erkende Australian Labradoodle fokkers pups niet meer steriliseren of castreren. Dit brengt veel risico’s met zich mee en op advies van verschillende dierenartsen is hiermee gestopt. Het is wel dat deze fokkers een contract met je afsluiten dat wanneer de pup ongeveer 9 maanden oud is, dit alsnog gedaan wordt.

Zo willen ze de kwaliteit van de hond en het fokprogramma bewaken, zonder risico’s voor de honden zelf.

Geen erkend ras

Tot op de dag van vandaag is de Australian Labradoodle of de Labradoodle geen FCI erkend ras. Ik noem het dus express geen ras. Daarvoor is het ras nog te ‘jong’.

Ierse Water Spaniel

Kruising Ierse Water Spaniel en de Curly Coated Retriever

In de jaren daarna zijn ze de Australian Labradoodle met de Ierse Water Spaniel gaan kruisen. Deze kruising zorgde voor de diepbruine kleur. Daarna werd de Curly Coated Retriever gekruist en dit zorgde voor meer haar op het lichaam dan in het gezicht.

Toen dit was gelukt zijn ze het ras met nog meer andere type honden gaan combineren zoals de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniel. Hiermee werd de grootte van de Australian Labradoodle iets minder en kreeg je verschillende afmetingen. Dit was ook nodig om ervoor te zorgen dat de hond allergie- en astmavriendelijk is en niet tot weinig verhaart.

Raskenmerken

De Labradoodle of Australian Labradoodle ziet er gezond, levenslustig en sierlijk uit. Hun lichaam is compact en ze hebben een grotere ronde kop. De vacht valt het meeste op. De zachte, ronde, oren hangen omlaag en hun vriendelijke, bruine ogen stralen iets ondeugends uit.

Van de Australian Labradoodle verhaart de vacht niet en verspreidt het geen onaangename luchtjes. Dit komt o.a. omdat de Australian Labradoodle geen ondervacht heeft en dit zorgt er voor dat ook mensen met een allergie deze hond prima in huis kunnen nemen. Alleen vraagt deze vacht wel de nodige verzorging.

Verder zijn dit de specifieke kenmerken waar de hond aan dient te voldoen. Omdat het ras niet erkend is, zijn dit meer richtlijnen dan harde eisen.

Grootte

De hond is er in 3 formaten. De hoogte wordt gemeten vanaf de plek waarde nek overgaat in de rug tot aan de grond. De 3 formaten zijn:

  • Mini: 35 cm – 42 cm (7 tot 13 kg)
  • Medium: 43 cm – 52 cm (13 tot 20 kg)
  • Standaard: 53 cm – 63 cm (23 tot 30 kg)


Vacht

De (Australian) Labradoodle kent 3 soorten vachten:

  • Curly (ook wel wolvacht genoemd)
  • Fleece
  • Curly Fleece


Overige kenmerken 

Verder herken je een Labradoodle aan de volgende kenmerken: 


  • Gewicht: Het gewicht varieert van ongeveer 7 kg tot 30 kg.
  • Leeftijd: Labradoodles bereiken ongeveer de leeftijd van 10 tot 13 jaar oud. 
  • Ogen: de ogen zijn groot, levendig, lief, vriendelijk en ovaal van vorm. De honden hebben mooie lange wimpers die je beter niet moet afknippen.
  • Kop: De kop is breed met welgevormde wenkbrauwen. De ogen staan wat verder uitelkaar en het voorhoofd is korter dan het schedel. Bij mooie exemplaren is de kop in verhouding tot het lichaam.
  • Neus: de neus is groot, breed en meer vierkant dan rond. De grote vierkante neus is een echt kenmerk van de hond. Hij mag niet puntig of smal zijn.
  • Oren: de aanhechting van de oren begint iets boven de ogen. Ze hangen langs de kop en zijn in verhouding tot de kop van de hond. Let op dat er niet te veel haar in de oren groeien. Qua lengte mogen de oren ook de onderkaak niet passeren.
  • Mond: het schaargebit is het beste gebit. De boventanden moeten iets over het ondergebit heen staan. Het tandvlees moet gezond en doorbloed zijn.
  • Voorpoten: de voorpoten zijn lang in verhouding tot het lichaam. Ze zijn wel gestructureerd, heel sterk en dikke voetzolen (kussentjes). De voeten mogen niet naar buiten of naar binnen wijzen.
  • Achterpoten: de achterpoten en dijen zijn sterk ontwikkeld, waardoor de hond hoog kan springen. Soms tot wel 1.8 meter. Verder is de hond snel, soepel en atletisch. Als je de hond ziet rennen lijkt hij te zweven en de poten zet hij keurig naast elkaar neer.
  • Staart: de staart begint vrij laag en krult omhoog.


labradoodle-puppy-springen-660x575

Beweging

De Labradoodle is zeer atletisch, compact en zitten bomvol energie. Je moet de hond dus elke dag goed uitladen, zodat hij zijn energie kwijt kan. Geef de hond voldoende uitdaging. Lekker veel wandelen, maar vooral los kunnen rennen en spelen is erg belangrijk.

Speuren en andere trainingen vindt de Labradoodle geweldig. Biedt hem afwisseling en uitdaging. Ze hebben handelingen snel door en gaan zich daarna vervelen. Eigenlijk vindt de Labradoodle héél veel dingen leuk. Alleen het allerleukste vindt hij om met de baas te werken.

Karakter

De Labradoodle of Australian Labradoodle zijn lieve honden, met een vrolijk karakter (soms als een clown). Ze zijn slim en houden ervan om te werken voor hun baas. De honden voelen emoties goed aan en daarom worden ze ook vaak ingezet als hulphond. Ze zijn vriendelijk naar vreemden, maar het gezin staan op nummer één.

Zacht en rustig

Een echt goed getrainde Labradoodle of Australian Labradoodle is zacht en rustig. Heb je de hond niet onder controle? Dan kan het een ongeleid druk projectiel zijn die onaardig is tegen andere honden en tegen iedereen opspringt.

Zeer intelligent

De honden zijn goed te trainen en zeer intelligent. Met kinderen kunnen ze goed overweg en zijn ze heel lief voor. Mijn advies is wel om meteen bij de opvoeding de omgang met kinderen te trainen. Neem de hond lekker mee als je met het gezin weg gaat. Houd alleen wel in je achterhoofd: het is geen wonderhond die meteen vanaf zijn geboorte met kinderen overweg kan.

witte-labradoodle

Allergievriendelijk

Het is voor veel mensen de reden om voor een Australian Labradoodle te kiezen. Vanwege zijn allergie vriendelijke vacht kunnen volwassenen en kinderen deze hond gewoon in huis nemen zonder dat ze er last van krijgen.


Het grootste voordeel en één van de bijzondere eigenschappen van een echte Australian Labradoodle is dat hij niet verhaart. En zoals je hierboven kan lezen betekent dit dus dat hij geen huidschilfers verliest. Maar dan moet je de hond wel minimaal één keer per week even goed borstelen.


De vacht van de Australian Labradoodle groeit heel lang door waardoor de rui bijna niet te merken is. Alle dekharen van deze rassen hebben een individuele groei waardoor de haren ook op verschillende momenten los zullen laten.

Download het gratis inkijkexemplaar

    Ben je klaar om de band met jouw hond te versterken en het gedrag te verbeteren? Wacht niet langer! Download dan nu het gratis inkijkexemplaar van Het Hondenprotocol en ontdek de waardevolle tips en technieken. 
50%
Je bent er bijna ...
Vul hieronder je naam en e-mailadres in zodat we je het e-book kunnen toesturen.
Ja, ik wil ook waardevolle tips per mail ontvangen!
Download jouw gratis exemplaar
3d_cover_boek_het_honden_protocol-removebg-preview