Oke, je hebt besloten om een (Australian) Labradoodle aan te schaffen, maar waar en hoe moet je beginnen? Waar moet je opletten? Dat zijn goede vragen en je moet een weloverwogen keuze maken. Ik ga je in dit artikel een aantal belangrijke tips geven en je hierbij helpen.
Pup of oudere hond?
Wordt het een pup of een volwassen hond? Dat is een vraag die je zelf moet beantwoorden. Een pup kan je opvoeden zoals jij dat wil, een volwassen hond heeft vaak al een geschiedenis. De keerzijde van een pup is dat het je de eerste periode veel tijd, energie en geduld gaat kosten.
Veel mensen kiezen voor een pup, omdat het zo’n schattig beestje is. In z’n eerste levensjaar leert de hond meer dan in de rest van z’n leven. Zeker de eerste maanden ben je een paar uur per dag met de pup bezig. Je kan de pup zeker niet lang alleen laten, dan gaat het mis.
Met een pup kies je wel voor een speelse, energie huisgenoot die zich gemakkelijk aanpast aan een nieuwe omgeving. Wanneer je het liever wat rustiger aan wil doen is een volwassen hond een betere keus. Een volwassen hond kost minder tijd om op te voeden, omdat hij al een opvoeding heeft gehad. Dat betekent niet dat de hond geen correcties meer nodig heeft.
Het nadeel van een volwassen hond is dat hij door iemand anders is opgevoed. En de opvoeding is van invloed op zijn gehele wezen en karakter.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
Een (Australian) Labradoodle is echt een gezelschapshond, maar vergis je niet in de genen van de hond. Er zit een jachthond in de Labrador en daardoor ook deels in de (Australian) Labradoodle. De drang om te apporteren en te leren zit er al vroeg in bij de (Australian) Labradoodle. De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt.
De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen. De honden willen graag onder de mensen zijn om zich prettig te voelen.
Een jonge (Australian) Labradoodle is een hond waar je na de aanschaf zeker veel naar om moet kijken. Belangrijk is dat je jezelf de volgende vragen stelt voordat je de hond aanschaft:
- Kun je voldoende tijd aan de opvoeding besteden?
- Kun je dagelijks minimaal 2 uur met de hond gaan wandelen?
- Heb je geduld met de hond?
- Kun je streng zijn?
- Heb je ervaring met het opvoeden van andere honden?
Andere huisdieren zijn geen probleem voor de hond. Natuurlijk moet de hond aan het andere huisdier wennen, maar de (Australian) Labradoodle is makkelijk in de omgang. Natuurlijk zijn er (Australian) Labradoodle die minder lief zijn, maar vanuit zijn aard zit agressiviteit of boosheid er niet in.
Reu of teef
De keus voor een reu of teef is heel persoonlijk. Een (Australian) Labradoodle reu is groter en vergeleken met het teefje vertoont hij andere karaktertrekken. Een reu plast ook meer, vooral tegen andere voorwerpen waar hij zijn geur wil achterlaten en zijn territorium wil aangeven. Het leuke aan een reu is dat hij vaak aanhankelijker is dan een teef, maar dat verschilt enorm per hond.
Een reu heeft vaak meer leiding nodig, omdat hij dominanter gedrag vertoont. Dat wil zeggen dat hij probeert de baas over andere hond en mensen te spelen. Een goede manier om te ontdekken wat je wil en wat bij je past, is om bij het nest te gaan kijken. Kies een pup die bij je eigen karakter past.
Een teef is over het algemeen minder dominant maar minder aanhankelijk. Het nadeel van teefjes is dat wanneer ze geslachtsrijp zijn, ze loops worden. De loopsheid is gemiddeld 2x per jaar en duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Vooral in de tweede helft van de loopsheid zal ze op zoek gaan naar een reu.
Kosten
De aanschafprijs is voor veel mensen een belangrijk argument. Een (Australian) Labradoodle pup kost meer dan een volwassen hond. Niet alleen de aanschafprijs ligt een stuk hoger, ook het onderhoud is een stuk duurder. Een pup moet vaker naar de dierenarts voor inentingen, controles, etc.
Vooral een zuivere Australian Labradoodle is niet goedkoop. Goede fokkers steken veel tijd en energie in het zo goed mogelijk fokken van de hond en hier staat een prijs tegenover. Mede om deze reden tref je een Australian Labradoodle niet zomaar aan in het asiel of op Marktplaats. En als de verkoper zegt dat het een echte Australian Labradoodle is, controleer het dan extra goed. Meestal is het een Labradoodle. Laat je daarom ook niet oplichten door mensen die zeggen dat ze een Australian Labradoodle aanbieden zonder de juiste papieren.
Voor de zekerheid wil ik wel aangeven dat ik hier geen waardeoordeel hecht of geef over de Labradoodle. Dit zijn ook prima honden. Ik wil alleen voorkomen dat je wordt opgelicht.
Fokkers
Als je kiest voor een pup moet je op zoek gaan naar een goede fokker. Wil je een Labradoodle? Dan heb je genoeg keuze. Wil je een echte Australian Labradoodle? Dan moet je op meer zaken letten en op zoek gaan naar een goede certificeerde fokker. Een fokker die je ook de juiste papieren kan overhandigen.
Laat je niet oplichten door een fokker en vraag uitgebreid naar de papieren. Bestudeer ze om de bloedlijnen te ontdekken en te kijken of de ouders ook echte Australian Labradoodles zijn. Bezoek dus vooraf de fokker en knuffel met de honden. Dan merk je snel genoeg of je met een echte Australian Labradoodle te maken hebt.
Voor een echte Australian Labradoodle betaal je al snel minimaal € 1800 en er zijn flinke wachtlijsten voor.
Een goede fokker nodigt je vaak uit voor een kennismakingsgesprek om te kijken waarom je de hond wil. Mensen die alleen voor het uiterlijk gaan of bij wie de fokkers een slecht gevoel hebben, vallen vaak al snel af. Bezoek meerdere fokkers voordat je tot aanschaf over gaat. Vraag naar de geschiedenis van de ouders, praat met een fokker en ga niet alleen op je onderbuikgevoel af. Stel de fokker veel vragen over de hond.
Dit krijg je mee van de fokker, controleer dit goed:
- Dierenpaspoort
- Stamboom
- DNA afstammingsbewijs
- Verkoopcontract
- Een doekje of knuffeltje dat in het nest heeft gelegen
- Puppybrokjes en/of een puppypakket
Vraag ook of de fokker bereid is om na de aanschaf van de pup je van praktische tips te voorzien en dat je eventueel samen kan zoeken naar oplossingen bij problemen.
Praktische tips bij de aanschaf
Tot slot wil ik je de volgende tips meegeven wanneer je een puppy wil aanschaffen:
- Koop nooit impulsief een pup. Een hond is een levend wezen dat zorg en aandacht nodig heeft. Het is geen speelgoed die je even weg doet als je klaar bent met spelen.
- Bekijk de moederhond goed. Is de hond rustig of juist nerveus? Is de hond lief of nagressief? Het gedrag en de conditie van de moederhond zegt niet alleen wat over de kwaliteit van de fokker, maar ook over jouw toekomstige pup.
- Vraag altijd naar de papieren van de ouderhonden. Denk aan inentingsbewijzen, stamboom, uitslag van gezondheidsonderzoeken, etc.
- Zijn de beide ouders heup- en elleboogdysplasie vrij? Hiervoor moet de fokker beschikken over een officiële uitslag van het onderzoek hierop.
- Vraag hoeveel nestjes de moederhond heeft gehad. Ze mag er maximaal 5 hebben gehad.
- Schaf geen pup aan die jonger is dan 8 weken.
- Leg afspraken met de fokker schriftelijk vast.
Ik raad je ook aan om deze website te bekijken: http://www.alfa- europe.org/NL/Lijst_fokkers.htm
Dit is een lijst met Nederlandse fokkers die aangesloten zijn bij Alfa-Europe, een Europese Alliantie van de Australische Labradoodles Fokkers Alliantie. Deze fokkers hebben afspraken gemaakt over de standaard van de Australian Labradoodle, waarbij alleen allergievriendelijke Australische Labradoodles gefokt worden.
Hopelijk heb je iets aan dit artikel en de tips gehad. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!