Tips voor gebitsreiniging bij je hond

By | 27 november 2019

Een aandoening aan het gebit is echt heel vervelend en pijnlijk voor je hond. Vaak worden deze problemen pas laat ontdekt en kan het leiden tot ontstoken tandvlees of verlies van kiezen en tanden bij je hond. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en de bacteriën kunnen zelfs het hart, de lever en/of de nieren beschadigen. Voorkom daarom tandproblemen bij je hond. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je tandvleesontstekingen herkent, wat je tegen tandsteen kunt doen, het nut van een goede hondentandenborstel en tips voor de gebitsreiniging van jouw Labradoodle.

Tips voor gebitsreiniging bij je hond-min

Credits: Tadeusz Lakota – Unsplash

Het is natuurlijk heel vervelend wanneer je hond zich niet lekker voelt of pijn heeft. Daarom is het belangrijk dat je de tekenen van ziekte of infectie herkent, of liefst nog voorkomt. Eén van de meest voorkomende infecties bij honden zijn gebitsinfecties als gevolg van tandsteen en een slechte gebitsreiniging bij je hond. Deze kunnen zelfs gevaarlijk worden als er niet op tijd aandacht aan wordt besteed, en dan heb ik nog niet eens over de pijn die je hond voelt bij een infectie aan zijn tanden, kiezen, of tandvlees.

Lees hieronder dus mijn tips voor een goede gebitsverzorging en gebitsreiniging bij jouw hond en voorkomt vervelende infecties.

Hoe herken ik een tandvlees/gebitsontsteking?

Als je één van onderstaande symptomen bij je hond ziet, dan is het verstandig om snel naar de dierenarts te gaan.

1. Het laten vallen of weigeren van hard voedsel of harde snacks

Het niet willen eten is altijd een duidelijk teken dat er iets niet helemaal in orde is met je hond. Honden zijn over het algemeen altijd op eten gericht, maar als hij snacks of voeding weigert, is de kans zeer groot dat er iets niet in orde is. Probeer over te stappen op zachte(re) voeding en kijk of er iets in zijn gedrag verandert. Als hij zachtere voeding wel accepteert dan lijkt het erop dat er iets niet in orde is met zijn gebit.

2. Het niet kauwen op harde speeltjes

Wanneer je merkt dat je hond niet meer met zijn favoriete (harde) speeltje speelt, dan is dat een duidelijk teken. Of wanneer hij piept of een beetje jankt als hij op een hard speeltje bijt. Dit zijn duidelijke signalen dat hij misschien wel pijn heeft aan zijn gebit.

Bloed kan ook een teken zijn dat er sprake is van een tandontsteking. Als je bloed op zijn speeltje ziet of bij zijn bek, dan is het verstandig om even bij de dierenarts langs te gaan.

3. Slechts één kant van de kop gebruiken

Een teken van pijn kan zich openbaren wanneer je merkt dat je hond jou niet toestaat om beiden kanten van zijn kop aan te raken. Hij kan zelfs gaan grommen of zijn tanden laten zien. Dit is geen teken van boosheid, maar het is de enige manier waarop hij met jou kan communiceren.

Ook wanneer je hond zichzelf aan één kant van de kop krabt of met telkens met één kant tegenaan wrijft, kan er sprake zijn van enige irritatie aan het gebit. Een ander teken is wanneer je hond éénzijdig kauwt, dan is de kans groot dat hij pijn heeft aan de andere kant in zijn bek.

Als je één of meerdere van deze tekens ziet is het goed om zijn gebit eens goed te controleren. En als het niet overgaat is een bezoek aan de dierenarts het verstandigste.

4. Stinken uit de bek

Een stinkende adem bij je hond is natuurlijk lastig om vast te stellen. Sommige honden stinken van zichzelf al meer uit hun bek dan andere honden. De stank wordt veroorzaakt door bacteriën, die mondafval omzetten in stank. Als het opvalt dat je hond meer, of anders dan normaal (penetranter) uit zijn bek stinkt, dan kan dit een teken van een een infectie zijn.

5. Andere symptomen

Hieronder staan nog meer symptomen die op een gebitsontsteking wijzen:

 • Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen
 • Veel tandsteen
 • Ontstoken tandvlees
 • Snel of vaak bloedend tandvlees
 • Losse tanden of kiezen
 • Een bruine aanslag op tanden/kiezen
 • Veel speekselen

Gebitsinfecties kunnen in korte tijd zeer serieus worden, negeer de symptomen dus niet. Als je denkt dat je Labradoodle ergens last van heeft, is het beste om direct actie te ondernemen.

Wat zijn de gevolgen van een onverzorgd gebit?

Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit is tandsteen. Tandsteen bij je hond is hetzelfde als tandsteen bij jou als mens. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd kan het gaan ontsteken. Tandsteen is te herkennen aan gele en bruine plekken aan de zijkant van tanden en kiezen.

Wanneer je hond last heeft van tandsteen kunnen voedselresten en bacteriën zich nestelen tussen het tandvlees en het tandsteen, wat kan leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis). Tandvleesontsteking is te herkennen aan rode randen aan het tandvlees van je hond en is erg pijnlijk.

Als tandvleesontsteking niet wordt behandeld kan de ontsteking zich gaan uitbreiden naar het bot met als gevolg het verlies van tanden of kiezen. Onbehandelde tandvleesontsteking kan zelfs leiden tot ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren. De bacteriën kunnen in de bloedbaan komen dus tot in de hartkleppen, lever en nieren komen.

Hoe kan ik tandsteen bij mijn hond voorkomen?

Het is dus verstandig je dierenarts het gebit van je hond geregeld te laten controleren en het tandsteen te laten verwijderen, maar je kunt zelf ook voor het gebit van je hond zorgen.

Controleer geregeld het gebit van je hond

Het gebit van je hond controleren is geen eenvoudige klus, zeker de eerste paar keren niet. Oefen dit dus rustig samen. Til bijvoorbeeld tijdens het aaien heel rustig een lip aan de zijkant van zijn bek op en blijf rustig door aaien. Langzaamaan kun je dit uitbreiden door andere delen van zijn lippen op te tillen en zelfs zijn bek beetje bij beetje verder te openen, zodat je langer en beter naar zijn gebit kunt kijken.

Wees voorzichtig met de lip aan de voorkant van de hondenbek, het optillen van de voorste lippen kan pijnlijk voor je hond zijn. Het is een gewenningsproces voor je hond, dus haast je niet. Beloon hem door lekker te blijven aaien en lief met hem te praten.

Poets regelmatig

Naast dat je het tandsteen geregeld bij de dierenarts laat verwijderen, is geregeld poetsen van het gebit van belang. Met het poetsen van het gebit van je hond verwijder je tandplak. Een bijkomend voordeel is dat je tegelijkertijd ook zijn gebit kunt controleren.

Bij de dierenarts en in hondenspeciaalzaken worden speciale hondentandenborstels verkocht. Kijk ook op Zooplus of Bol.com – zij hebben speciale tandenborstels voor honden.  Een opstart optie is ook het gebruik van een poets gaasje om je vinger, maar dan moet je er zeker van zijn dat je hond niet zal gaan bijten. Gebruik geen tandpasta voor mensen, daar zit fluoride in wat slecht is voor honden.

2 tot 3 keer per week poetsen is voldoende om het gebit van je hond gezond te houden. Hieronder vind je meer informatie over het nut van een goede hondentandenborstel.

Speciale speeltjes of kauwsnacks om op te kauwen

Je hond veel laten kauwen op speciale speeltjes, waarmee het gebit spelenderwijs wordt onderhouden, zijn een goede aanvulling op de gebitsverzorging van je hond. Het vervangt alleen niet een goede poetsbeurt. Kauw snacks zorgen alleen voor een oppervlakkige reiniging van de tanden waarmee gekauwd wordt. Een tandenpoetsbeurt waarbij tandplak van alle tanden en kiezen wordt verwijderd heeft dus de voorkeur.

Wanneer je je hond een kauwsnack wil geven, moet je wel kiezen voor een goede en veilige kauwsnack. Zorg ervoor dat de kauwsnacks hard zijn, maar niet te hard. Hiermee kunnen de tanden beschadigd worden. Let goed op hoe lang de hond op de snack kan kauwen voordat het door wordt gebeten. Zelfs populaire kauwsnacks zijn voor veel honden veel te zacht en worden na een aantal kauwbewegingen stuk gekauwd en doorgeslikt. Dan heeft de stick dus niet geholpen.

Je hond moet lang genoeg om een kauwsnack kunnen kauwen, zodat de reiniging tijdens het kauwen plaatsvindt. Kauwsnacks die van runderhuiden zijn gemaakt zijn over één van de betere kauwsnacks. Vooral wanneer het poetsen niet echt goed lukt. De structuur op deze speeltjes zorgt ervoor dat de tandplak van de kiezen wordt verwijderd en het tandvlees lekker gemasseerd wordt.

Als je niet zeker weet welke kauw snacks je moet kopen, dan adviseer ik je tips te vragen aan je dierenarts. Of kijk op Zooplus voor een groot aanbod van hondensnacks.

Koop een goede hondentandenborstel

Een goede tandenborstel voor je hond is net zo belangrijk als een goede tandenborstel voor jezelf. Een speciale hondentandenborstel is belangrijk een grondige reiniging van het gebit van je hond. Laat je hond wel wennen aan het gebruik van een tandenborstel. Er zijn verschillende type hondentandenborstels beschikbaar. Hieronder leg ik uit welke dit zijn en wat het voordeel is.

NB: sommige mensen gebruiken een mensen tandenborstel. Dit kan ook, maar wees voorzichtig. Het handvat is hier langer en het kan zijn dat je niet overal bij komt. Ook kan het pijn doen bij je hond.

Dubbele tandenborstel

De dubbele tandenborstel heeft aan beide kanten een borstel zitten. Deze verschillende borstels zijn voor het reinigen van tandbinnen- en tandbuitenvlakken. Door de vorm van deze borstels kunnen alle plekken in de bek van de hond bereikt worden en is de borstel makkelijk in het gebruik. Het merk Beaphar biedt deze tandenborstels aan.

Goede-hondentandenborstel-min

Tandenborstel met 3 borstelkoppen

Deze tandenborstel heeft 3 borstels waardoor de tand helemaal gereinigd wordt. Hierdoor wordt geen plekje overgeslagen en worden de tanden grondig gereinigd. Deze tandenborstels is verkrijgbaar van het merk Triple Pet. Deze tandenborstels kun je goed gebruiken in combinatie met een tandpasta.

Vinger tandenborstel

Een andere mogelijkheid is een vinger tandenborstel. Zoals de naam al zegt moet je deze tandenborstel op je vinger plaatsen en kun je eenvoudig de tanden van je hond schoonmaken. Mijn tip is wel om je hond hier rustig aan te laten wennen. Wanneer de hond schrikt en hij bijt, zit je met je vinger in de bek van de hond. Kijk op Bol.com voor een vingertandenborstel.

Belangrijke tip bij het poetsen van de tanden van je hond, is je hond hieraan te laten wennen. Doe de eerste keren wat worst op de borstel smeren, want zo gaat hij de borstel leuk vinden en is het niet meer zo eng. Of leg eerst wat tandpasta op je vinger en laat je hond eraan snuffelen en proeven. Als dat goed gaat kun je een volgende stap maken. Begin dus altijd rustig aan en beloon hem.

En begin al op vroege leeftijd. Hoe eerder je begint, bijvoorbeeld als je hond een half jaar oud is, des te eerder is hij er aan gewend. Dat is makkelijker aan te leren dan bij een oudere hond.

Kijk ook op Zooplus of Bol.com voor meer speciale hondentandenborstels.

Samengevat

Om mijn tips kort te samenvatten hierbij een opsomming:

 • Controleer het gebit van je hond geregeld.
 • Poets het gebit van je hond geregeld.
 • Laat de dierenarts geregeld tandsteen verwijderen en het gebit controleren.
 • Ga direct naar de dierenarts wanneer je een gebitsprobleem bij je hond ontdekt.

Gerelateerde artikelen

Wil je meer lezen over de verzorging van jouw Labradoodle? Bekijk dan ook één van deze artikelen:

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *