labradoodle-heide

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder heb ik de meest gestelde vragen voor je opgesomd. Staat je vraag er niet bij? 

Neem dan contact met ons op!

Aanschaf en keuze

Moet je een reu of teef kiezen?

De keuze tussen een reu of teef is persoonlijk. Een reu is vaak wat groter, plast meer om zijn territorium af te bakenen en kan dominanter zijn, maar is meestal aanhankelijker. Een teef is minder dominant en wat zelfstandiger, maar wordt twee keer per jaar loops. Kijk bij het nest welke pup het beste bij jouw karakter past.

Wij zijn op zoek naar een volwassen Labradoodle, heeft u enig idee hoe we hier aan kunnen komen?

Nee, ik kan daar niet bij helpen. Bekijk daarvoor de fokkers bij de ALU of mijn aanschaftips pagina.

Weet jij of er een Labradoodle herplaatsing is?

Nee, dat weet ik niet. Je kan op verschillende manieren te werk gaan als je interesse hebt in een (volwassen) Labradoodle. Heb je hier interesse in? Bekijk dan mijn pagina met Labradoodle herplaatsing advies.

Kun jij helpen met het zoeken naar een Labradoodle pup?

Nee, ik ben geen fokker. Ik krijg geregeld vragen of ik weet of er netjes zijn. Heb je interesse in een pup? Dan adviseer ik je mijn aanschaftips te bekijken.

Ik ben allergisch voor honden. Kan ik dan wel een Labradoodle nemen?

Het is algemeen bekend dat een Labradoodle een allergievriendelijke vacht heeft. Alleen dit betekent niet automatisch dat iedereen met een allergie voor honden geen last heeft van deze allergie wanneer je een Labradoodle aanschaft. Je kunt allergisch zijn voor de vacht/huidschilfers van honden, maar ook voor het speeksel of de urine. Je kunt bij de fokker testen of je allergisch reageert op de pup die je op het oog hebt. Bespreek je allergie voor honden met de fokker en spreek samen van tevoren af wat voor mogelijkheden en oplossingen er zijn.


Gezondheid en Verzorging

Moet ik mijn Labradoodle laten steriliseren? Zo ja, wanneer?

Teven hebben na elke loopsheid meer kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte, dus sterilisatie is een goede optie. Het is het beste om dit na de eerste loopsheid te doen, volgens de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde. Steriliseren op te jonge leeftijd, zoals bij 6-10 weken, wordt afgeraden. Plan de sterilisatie minimaal 3 maanden na de loopsheid om hormonale veranderingen te minimaliseren. Overleg altijd met je fokker en dierenarts voor het juiste moment.

Adviseer je een gentle walker?

Ja, je kan dit gebruiken als hulpmiddel bij het corrigeren van het trekgedrag. Bij een gentle walker wordt de lijn vastgemaakt aan een oogje op één van de schouders. Als de hond trekt omdat hij /zij snel door wil lopen, zal het tuigje naar één kant trekken waardoor de hond scheef gaat lopen en dus niet krijgt wat hij zou willen. De hond zal zijn/haar gedrag gaan aanpassen en zodra je ontdekt dat hij/zij niet meer trekt, omdat de lijn in het oogje blijft hangen, dan kun je hem/haar belonen voor het goed gedrag.

Mijn hond eet poep: wat moet ik doen?

Dat is niet leuk voor jou, maar voor de hond is het eigenlijk best normaal. Soms is het dat ze zich vervelen en de geur van poep aantrekkelijk is om op te eten. Dit is echter ongewenst gedrag en het begint vaak tijdens de jeugd. Het kan een diepgewortelde gewoonte worden als er niet ingegrepen wordt.


Gedrag

Mijn Labradoodle blaft veel, wat kan ik doen?

Labradoodles blaffen vaak om aandacht te krijgen, uit verveling of door spanning. Het is belangrijk om het blaffen niet te belonen door direct te reageren. Leid je hond af met een speeltje of geef een duidelijk commando zoals "stil". Zorg ervoor dat je Labradoodle voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt om verveling te voorkomen. In sommige gevallen kan training met een gedragstherapeut nuttig zijn.

Hoe kan ik mijn Labradoodle socialiseren met andere honden?

Begin met korte ontmoetingen met rustige, vriendelijke honden in een veilige omgeving. Laat je Labradoodle op zijn eigen tempo kennismaken en zorg dat de ervaring positief blijft door hem te belonen voor goed gedrag. Vermijd overdreven drukke of stressvolle situaties in het begin. Regelmatig oefenen en geduld zijn belangrijk voor een goede socialisatie. Puppytrainingen of hondenuitlaatplekken kunnen ook helpen.

Onze hond probeert onze dochter van 10 jaar te berijden. Wat moeten we doen?

Honden berijden mensen vaak uit stress, angst of frustratie, niet vanwege dominantie. Het gedrag kan stoppen door de hond uit de situatie te halen en af te leiden, bijvoorbeeld met een snoepje. Straf de hond niet, maar zorg voor een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken, vooral als interacties met kinderen stress veroorzaken. Het aanbieden van een speeltje kan ook helpen om de spanning te verminderen.

Mijn hond graaft de hele tijd in de aarde: wat moet ik doen?

Honden graven om verschillende redenen, zoals verveling, frustratie, angst of om voedsel te bewaren. Observeer je hond om te achterhalen waarom hij graaft. Bij verveling kan extra beweging en speeltjes helpen om zijn aandacht af te leiden. Als hij graaft voor aandacht, negeer het gedrag en biedt alternatieve activiteiten aan om hem bezig te houden.

Mijn hond is bang van harde geluiden: wat kan ik doen?

Voor wat betreft de angst bij je hond. Dit is heel vervelend en het is belangrijk dat jij herkent wat voor type angst jouw hond ervaart. Vaak kun je dit zien aan de lichaamshouding. Bestudeer zijn lichaamshouding, zodat je herkent wat er bij jou hond speelt. Meer info, zie: Gedrag- en trainingtips


Training

Hoe kunnen wij onze Labradoodle aanleren om op het erf te blijven?

Als je geen fysieke hulpmiddelen wilt gebruiken, moet je je hond goed trainen om de erfgrens te respecteren. Geef telkens het commando “wachten” als hij de grens nadert en beloon hem daarna. Dit werkt hetzelfde als andere regels die je je hond aanleert. Consistentie en beloning zijn hierbij essentieel.

Mijn hond luistert niet en loopt weg. Wat moet ik doen?

Als je hond niet luistert en vaak wegloopt, is het belangrijk om de basiscommando’s opnieuw te trainen, zoals "hier" of "kom". Begin met oefenen op een rustige, veilige plek zonder afleiding, en beloon je hond altijd als hij goed reageert. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt, zodat hij minder snel de neiging heeft om weg te lopen. Gebruik een lange lijn tijdens wandelingen om controle te houden terwijl je traint. Consistentie en geduld zijn hierbij essentieel; geef niet op, want herhaling leidt tot verbetering.

Wat moet ik doen tegen een puppy die ‘s nachts in zijn bench blaft?

Als je hond blaft of piept in zijn bench dan is er iets aan de hand en kun je daar het volgende aan doen. Het bedekken van de bench kan al helpen om de prikkels weg te halen. De hond zal zich hierdoor veiliger voelen. Zet de bench eventueel op een andere plek neer. Een plek wat de hond meer rust geeft en minder prikkels. Een andere oplossing is om de hond niet meer in de bench te doen. Zeker bij de wat oudere honden, vanaf 7 – 8 maanden, zie je dat ze soms opeens niet meer in de bench willen. Als je ze erin laat gaan ze blaffen. Mocht je hond nog niks kapot maken in huis, probeer hem dan eens uit de bench te laten. Dan kan het blaffen ook stoppen.

Hoe leer ik mijn Labradoodle om alleen thuis te blijven zonder angst?

Begin met korte periodes van alleen zijn en bouw dit langzaam op, zodat je hond eraan went. Geef hem een speeltje of een gevulde Kong om hem af te leiden terwijl je weg bent. Vermijd lange afscheidsrituelen, zodat je hond minder stress voelt bij het vertrek. Het is ook belangrijk om je hond te belonen als hij rustig blijft wanneer je terugkomt. Consistentie en geduld zijn de sleutel tot succes bij het verminderen van verlatingsangst.


Het Hondenprotocol e-book

Wat is het Hondenprotocol e-book van Gerrit Lameijer?

Het Hondenprotocol e-book van Gerrit Lameijer biedt praktische tips en advies voor het trainen en opvoeden van honden. Het boek richt zich op positieve trainingstechnieken en helpt hondenbezitters bij het creëren van een gezonde en gelukkige relatie met hun hond. Of je nu een pup hebt of een volwassen hond, dit boek biedt waardevolle inzichten.

Hoe verloopt de betaling van het e-book?

De betaling voor het Hondenprotocol e-book gebeurt veilig en snel via verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL, creditcard of PayPal. Nadat je de betaling hebt voltooid, ontvang je direct een bevestiging en het e-book wordt naar het door jou opgegeven e-mailadres verzonden.

Is Het Hondenprotocol geschikt voor elk hondenras?

Ja! Het Hondenprotocol is geschikt voor alle hondenrassen. Dus ook voor Labradoodles.

Hoe lang moet je wachten totdat je het Hondenprotocol ontvangt?

Je ontvangt Het Hondenprotocol + bonussen onmiddellijk als ebook via de mail. Je kunt dus gelijk beginnen.

In welk formaat ontvang ik het e-book?

Het e-book wordt geleverd in PDF-formaat, wat gemakkelijk te openen is op de meeste apparaten, zoals computers, tablets en smartphones. Het is een universeel formaat dat zowel offline als online te lezen is.

Kan ik het e-book op meerdere apparaten lezen?

Ja, je kunt het e-book op meerdere apparaten lezen, zoals een laptop, tablet of smartphone. Je hoeft het bestand alleen maar te downloaden en op elk gewenst apparaat te openen. Het PDF-formaat maakt dit eenvoudig en toegankelijk.

Wat moet ik doen als ik het e-book niet kan downloaden?

Als je problemen hebt met het downloaden van het e-book, controleer dan eerst je internetverbinding en de spamfolder van je e-mail. Mocht het nog steeds niet lukken, neem dan contact op met Gerrit via zijn website.

Download het gratis inkijkexemplaar

    Ben je klaar om de band met jouw hond te versterken en het gedrag te verbeteren? Wacht niet langer! Download dan nu het gratis inkijkexemplaar van Het Hondenprotocol en ontdek de waardevolle tips en technieken. 
50%
Je bent er bijna ...
Vul hieronder je naam en e-mailadres in zodat we je het e-book kunnen toesturen.
Ja, ik wil ook waardevolle tips per mail ontvangen!
Download jouw gratis exemplaar
3d_cover_boek_het_honden_protocol-removebg-preview