Wat is het verschil tussen een Labradoodle en Goldendoodle?

By | 13 maart 2019

Veel mensen denken dat een Labradoodle en een Goldendoodle hetzelfde zijn. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken is dat niet helemaal het geval. Daarom leg ik in dit artikel aan je uit wat precies de verschillen zijn tussen de honden.

Verschil-Labradoodle-en-Goldendoodle

Credits foto: Brian Cantoni (links Labradoodle, rechts Goldendoodle)

In dit artikel bespreek ik de belangrijkste verschillen en hoop ik je hiermee te helpen om een goede keuze te maken tussen de 2 type honden. Je zult ontdekken dat ze eigenlijk niet heel veel van elkaar verschillen en je dus geen ‘foute’ keuze kunt maken.

Labrador en Golden Retriever

Het eerste verschil kun je al ontdekken in de naam. Qua uiterlijk lijken de honden enorm op elkaar, maar de ‘ouders’ zijn wel verschillend van elkaar. De Labradoodle is een mix van een Poedel en een Labrador. De Goldendoodle is ontstaan uit een mix van de Poedel en Golden Retriever. Daar komt de naam Goldendoodle ook vandaan, niet omdat ze ‘goud’ zijn.

Ook de Goldendoodle wordt nog niet erkend als ras, maar als een kruising. Het fokken begon in de jaren ’90, nadat zowel de Cockapoo als de Labradoodle voet aan de grond kregen. De theorie achter de ontwikkeling van de Goldendoodle was om een ​​grotere Doodle te maken die de gewenste vacht behield en die de intelligente en vriendelijke aard van de Golden Retriever bezat.

Persoonlijkheid

Qua persoonlijkheid en karakter lijken de honden veel op elkaar. Ze zijn allebei lieve familiehonden die perfect met kinderen kunnen. Beide doodles zijn vriendelijk, slim, geduldig en aanhankelijk. Beide honden zijn loyaal en kunnen met de juiste training zeer gehoorzaam zijn. Maar soms kunnen ze ook erg ondeugend zijn.

Over het algemeen hebben Goldendoodles meer “levenslust” dan Labradoodles. Dit is een kenmerk van Golden Retrievers in het algemeen, omdat er vaak wordt gezegd dat Golden Retrievers onwijs blij zijn.

Een Labradoodle is wat dat betreft onafhankelijker, nieuwsgieriger en gaat graag op verkenning uit. Het zijn ook echte waterratten in vergelijking met de Goldendoodle. Golden Retrievers zijn kalmer en socialer. Ze bevinden zich graag in het gezelschap van mensen en krijgen graag alle aandacht.

Als je een Goldendoodle en een Labradoodle in een kamer zou plaatsen en je laat een onbekend persoon de kamer binnen, zul je zien dat de Goldendoodle meteen naar deze persoon zou toe rennen. Een Labradoodle kijkt toch iets meer de kat uit de boom, maar zal uiteindelijk de persoon ook begroeten.

Maar beide doodle honden zijn enorm vriendelijk naar vreemden. Alleen de Labradoodle is iets minder snel enthousiast richting vreemden dan de Goldendoodle.

Energieke honden

Zowel Labradoodles als Goldendoodles zijn zeer energieke honden. Beide honden vallen in de ‘retriever’ categorie en die houden van rennen, wandelen, speurwerk en fetch spelletjes. Ze zijn ook dol op zwemmen.

Als baasje moet je beseffen dat de honden veel beweging nodig hebben. Een rondje van 15 minuten op een dag is niet genoeg. Beide honden hebben minimaal een uur per dag nodig aan wandeltijd om zijn energie kwijt te kunnen. Dit om gedragsproblemen te voorkomen.

Kortom er is niet veel verschil tussen Labradoodles en Goldendoodles als het gaat om energieniveaus. Als je een hond wilt die de hele dag lui in huis rondloopt en slaapt, zijn beide doodle-rassen niet geschikt voor jou.

Beide honden zijn heel lief en echte familiehonden. Een Labradoodle is iets meer beschermend naar het gezin dan een Goldendoodle. Veel mensen zien dit als een positief aspect, omdat een hond wel beschermend mag zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken dat dit snel overslaat in agressie. Daar is de Labradoodle te lief voor, mits hij goed gefokt is.

Hoewel de Labradoodle en Goldendoodles vanwege hun vriendelijke karakter niet snel doorgaan als waakhond, kunnen ze best blaffen als er ongenodigde gasten binnenkomen. Zeker de grotere honden kunnen best een goede blaf produceren. Alleen de kans is groot dat als mensen het huis echt binnendringen ze een likbehandeling krijgen in plaats van dat ze in hun voet gebeten worden.

Ben je op zoek naar een echte waakhond? Dan zou ik voor een ander ras kiezen.

Labradoodle en Goldendoodle

Credits foto: Xavier Christian Alexander

Weinig verschil in grootte

Er is niet veel verschil in grootte tussen Goldendoodles en Labradoodles. Dat is een logische verklaring omdat Labradors en Golden Retrievers ook niet veel verschillen in grootte.

Ook de Goldendoodle is verkrijgbaar in 3 formaten. De Miniatuur Goldendoodle is het resultaat van een Miniatuur of Toy Poedel gekruist met een Golden Retriever. Deze honden variëren in grootte van:

  • Mini: 13 tot 20 centimeter in hoogte en 7 tot 16 kg.
  • Small Standard Goldendoodle is 43 tot 50 centimeter; het gewicht is 18 tot 23 kg.
  • De Large Standard Goldendoodle is gemiddeld 50 tot 60 centimeter hoog en weegt 23 tot 35 kg.

Dit zijn de maten van de Labradoodle:

  • Labradoodle Mini: 35 cm – 42 cm (7 tot 13 kg)
  • Medium: 43 cm – 52 cm (13 tot 20 kg)
  • Standaard: 53 cm – 63 cm (23 tot 30 kg)

Vacht en verzorging

Omdat beide honden worden gekruist met een poedel is de vacht ook vergelijkbaar. Ook de vacht van een Goldendoodle is golvend tot krullend. Hij heeft langer haar op de staart, het lichaam, de oren en de poten. De kleuren zijn vergelijkbaar met de Labradoodle, maar bij de Goldendoodle zul je meestal goud als vachtkleur aantreffen.

De Labradoodle heeft door het Labrador-gen een kortere en hardere vacht. De vacht van een Goldendoodle is daardoor langer en golvender.

Voor zowel de Labradoodle als de Goldendoodle geldt dat je de vacht goed moet onderhouden. Dat betekent minimaal één keer per week borstelen en goed trimmen. De haartjes blijven in de vacht zitten en die moet je er dus regelmatig uit kammen. De honden hebben alleen een bad nodig als het noodzakelijk is.

Welke hond is geschikt voor jou?

Hopelijk heb je nu een goed beeld van de belangrijkste verschillen tussen de Labradoodle en Goldendoodle. Eigenlijk verschillen ze niet heel erg van elkaar en kun je niet echt een foute keuze maken. De honden lijken veel op elkaar en hebben veel gemeen qua karakter, vacht en grootte.

Volg je gevoel en kies een hond uit die bij je past.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *