labradoodleinfo-wat-mogen-honden-wel-en-niet-eten
Gezondheid
Lars Van Dongen
Gezondheid
08/13/2024
10 min
0

Wat mogen honden wel en niet eten?

08/13/2024
10 min
0

Het is heel belangrijk om je hond goede voeding te geven, voeding die gezond voor hem of haar is. Het helpt bij de ontwikkeling en het fysieke gestel van de hond. Het helpt om je hond weerbaarder te maken voor bacteriën en infecties. Maar je moet ook weten wat je je hond vooral niet mag geven. Sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijk, en zelfs giftig, zijn voor je hond. In dit artikel ga ik je uitleggen wat honden wel en niet mogen eten. 

Veel mensen denken dat ze een hond van alles kunnen geven. Dat zal bij sommige Labradoodle eigenaren niet anders zijn. Sommige weten dat chocola slecht is en dat een hoeveelheid die meer is dan in relatie staat tot het gewicht, erg gevaarlijk kan zijn voor je hond. Ik blijf me daar nog steeds over verbazen, hoe slecht mensen dit in de gaten houden. Daarom wil ik je met dit artikel helpen en hoop ik dat jij niet deze fout maakt. Of zelfs andere mensen wijst op de gevaren van dit voedsel voor je hond.

Je krijgt antwoord op vragen als:

  • Welke algemene voedingsmiddelen kun je beter niet geven of moet je zelfs vermijden?
  • Is rauw vlees voor de hond ongezond, want vroeger gaf men honden toch vaak rauw vlees?
  • Mag een hond alle soorten fruit eten, of is er fruit dat niet goed voor hem/haar is?

Wil je nog meer lezen over dit onderwerp, dan kan ik je deze artikel adviseren te lezen:

  • 11 tips voor hondenvoer en eetgedrag bij je Labradoodle
  • Voeding en accessoires
  • Tips bij de aanschaf van een Labradoodle

Wat mogen honden niet eten?

Over het algemeen is het niet gezond voor je hond om met de pot mee te eten. In ons eten zitten vaak niet de juiste voedingsstoffen voor honden. Het spijsverteringsstelsel van hond is anders dan dat van ons, waardoor honden sommige voedingsstoffen niet kunnen verteren. Schadelijke stoffen zullen daardoor in het lichaam achterblijven, ze worden niet afgebroken. Dit kan op de lange termijn tot schade of vergiftiging leiden.

Je hond kan ook maag- en darmklachten, of problemen met de ontlasting krijgen. Het beste is dat je je hond gewoon voeding voor honden geeft. Zo weet je zeker dat je hond de juiste voeding en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een belangrijke vraag is nu, welke voedingsmiddelen moet ik niet aan mijn hond geven? Welke (voedingsmiddelen zijn schadelijk (of zelfs giftig) voor onze honden? Wat mag ik mijn hond absoluut niet geven?

Chocolade

Wij mensen vinden chocolade heerlijk, maar chocolade is niet goed voor onze honden. Honden hebben op zich geen last van de chocolade zelf, maar wel van de cafeïne en theobromine in chocolade. Deze stoffen kunnen niet-levensbedreigende symptomen zoals braken en diarree veroorzaken, maar ze kunnen kunnen leiden tot aanvallen, hartproblemen en mogelijk zelfs tot de dood. Ze zijn schadelijk omdat honden deze voedingsstoffen niet kunnen verteren.

Ook zorgen ze voor extra productie van urine wat tot verlamming van de hartspier kan leiden. Vooral pure chocola is erg slecht voor je hond (180 gram is genoeg voor de dood van een kleine hond). Zeker voor een Labradoodle mini. Een kleine hoeveelheid chocolade (ook donkere en witte chocolade) kan dodelijk zijn. Zorg er dus voor dat alle chocolade buiten het bereik van je hond blijft.

Alcohol

Een kleine hoeveelheid alcohol kan al schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. Dranken zoals bier, wijn en sterke dranken hebben hetzelfde effect op de lever en de hersenen van je hond als dat ze op die van jou hebben. Een hond ervaart alcohol echter niet als iets gezelligs. Hoe kleiner de hond, hoe groter de effecten van alcohol op zijn gezondheid.

Typische symptomen van alcohol vergiftiging bij honden zijn onder andere braken en ademhalingsproblemen. De gevolgen van alcohol vergiftiging kunnen zelfs fataal zijn.

Cafeïne

Cafeïne is zeer schadelijk voor de gezondheid van je hond. Let op: er zit ook cafeïne in thee en cola. Wanneer je hond een beetje cafeïne binnenkrijgt is dat op zich niet zo erg. Hij kan wat klachten krijgen, maar hij/zij is niet in echt in gevaar. Bij de inname van grotere hoeveelheden cafeïne kan hij/zij rusteloos worden, sneller gaan ademen en zelfs last van spiertrekkingen krijgen, wat kan leiden tot hartfalen, coma of zelfs overlijden.

Zuivel

Waarschijnlijk hebben we allemaal onze hond wel eens een lik van een ijsje gegeven of een stukje brood met kaas, of het restje melk uit onze beker laten oplikken. Alleen ieder zuivelproduct kan je hond ziek maken. Honden zijn niet in staat om de lactose in zuivel af te breken. Daarom is het verstandig om je hond geen zuivel te geven.

Wil je toch wat zuivel geven zoals melk, kwark, yoghurt of ander zuivel (zoals kaas of smeerkaas) geven? Geef dan niet té veel. Zeker niet aan puppy’s.

Rauwe aardappelen

Ongekookt zijn aardappelen giftig voor honden. Er zit solanine in aardappelen en dan met name in de schil en de uitlopers. Deze delen van de aardappel zijn dan ook heel erg gevaarlijk voor je hond. Zowel honden als mensen kunnen een aardappel vergiftiging oplopen. Gekookte aardappelen leveren geen problemen op omdat de solanine achterblijft in het water.

Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken

Suiker heeft dezelfde uitwerking op honden als op mensen. Het is niet gezond voor ons en dus ook niet voor jouw hond. Als je suikerhoudende voeding met je hond deelt, is het beste om er direct mee te stoppen. Net als bij mensen kan suiker leiden tot gewichtstoename, tandproblemen en diabetes. Zelfs een kleine zoete traktatie kan al leiden tot misselijkheid. Het is beter om je hond in plaats van iets zoets een speciaal hondensnoepje te geven. Geef je hond ook geen frisdrank.

Xylitol (chemische zoetstoffen)

Net als suiker is ook de zoetstof xylitol ongezond voor honden. Xylitol wordt vaak als chemische zoetstof verwerkt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici. Je hond kan ervan in coma raken en uiteindelijk overlijden. Geef je hond daarom geen suikervrije snoepjes.

Tomaten

Alle groente uit de ‘nachtschadefamilie’, zoals tomaat, paprika en aubergine, kunnen allergische reacties veroorzaken en eventueel aanwezige ontstekingen verergeren. Komkommer en courgette behoren niet tot deze groente familie en mogen dus gewoon door je hond gegeten worden.

Uien, knoflook, prei en bieslook

Uien en knoflook kunnen bloedarmoede en maag- en darmkrampen veroorzaken. Knoflook is echter minder schadelijk dan ui. Er bestaan knoflook snoepjes voor honden, deze vermijd ik persoonlijk liever. Ook de familie van de ui, zoals prei en bieslook, hebben dezelfde effect op honden en kun je maar beter niet aan je hond geven. Ook in gekookte vorm of poedervorm blijven deze groenten giftig.

Champignons

Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en kunnen uiteindelijk dodelijk zijn voor honden.

Rauwe eieren

Er is een tijd geweest waarin het een trend was om huisdieren een ‘rauw dieet’ voor te schotelen. Ook rauwe eieren vielen onder dit dieet. Dierenartsen hebben al snel gewaarschuwd voor de risico’s van dit dieet. Rauwe voeding, en dan met name eieren, brengen een risico van de aanwezigheid van bacteriën zoals E. coli of salmonella met zich mee. Mijn advies is om je hond dus geen rauwe eieren te geven.

Brooddeeg

Misschien vindt je hond brooddeeg lekker? Brooddeeg is erg ongezond voor je hond. Het deeg zal in de maag gaan rijzen waardoor er een grote (soms zeer gevaarlijke) massa kan ontstaan, maar er wordt ook gist geproduceerd. De geproduceerde gist in de hondenmaag wordt omgezet in alcohol en alcohol is erg slecht voor honden. Geef je hond daarom geen brooddeeg.

Noten

Voor ons zijn noten gezond, omdat er gezonde vetten in zitten. Alleen voor honden is dit niet het geval. Sommige noten zijn zelfs giftig. Geef je hond daarom NOOIT amandelen, walnoten, macadamia noten en pinda’s. Deze specifieke noten zijn zeer giftig voor honden.

Andere notensoorten zijn gelukkig niet giftig, maar ze zijn zeker ook niet bijzonder gezond voor je hond. Het is dus beter om helemaal geen noten aan je hond te geven.

welk-eten-is-giftig-voor-hondenCredits foto: Hondleiding

Mogen honden rauw vlees eten?

Vroeger was het heel normaal om onze honden rauw vlees te geven. De afgelopen jaren dit fenomeen steeds populairder geworden. De voorstanders zijn van mening dat rauw vlees de natuurlijke behoeften van de hond ondersteunt. Tegenstanders attenderen vooral op de risico’s rondom hygiëne en bacteriën.

Je zult voor jezelf de afweging moeten maken of je op rauw vlees voor je hond zou willen overgaan. Als je toch rauw vlees wil geven, dan geef ik je graag de volgende tips.

Laten je hond wennen aan rauw vlees

Als je overgaat op rauw vlees laat je hond er dan rustig aan wennen. De zuurgraad in de maag zal langzaam op natuurlijke wijze worden verhoogd, waardoor de vertering van het rauwe voedsel gemakkelijker wordt en bacteriën zullen worden vernietigd.

Verder zal je hond vooral ook moeten wennen aan deze nieuwe etensstijl, en dan met name aan het verwerken van stevige producten zoals botten. Het is slim om eerst te starten met zachte botten zoals eendennekken en kippenkarkassen, voordat je overgaat naar herbivoren zoals lammeren, reeën en runderen.

Kook de botten van gevogelte of konijnen NOOIT

Kook nooit de botten van gevogelte of konijnen. Deze botjes kunnen gaan versplinteren tot gevaarlijke scherven. Dragende botten, zoals poten, zijn daarnaast dan weer té hard voor een hondengebit.

Kies de juiste leverancier

Een goede leverancier van het rauwe vlees is van groot belang. Doe onderzoek en kies een leverancier of merk dat goed staat aangeschreven, en vergeet niet om voor gebruik te checken aan welke eisen het vlees moet voldoen.

labradoodleinfo-wat-mogen-honden-wel-en-niet-eten-v2Credits foto: Gayatri Malhotra

Zorg voor hygiëne

Zorg voor hygiëne zowel tijdens de bereiding en de opslag van het voer. Vries het vlees, bij voorkeur, minimaal drie weken voor gebruik in op een temperatuur van minimaal -18 °C.

Wees voorzichtig bij zwangerschap of jongere kinderen

Let op dat de combinatie van rauw vlees bij zwangerschap en jonge kinderen voor eventueel verhoogde gezondheidsrisico’s kan zorgen. Aanwezige bacteriën in het rauwe vlees kunnen zeer schadelijk zijn.

Verdiep je in de behoeften van je hond

Wat is het activiteitsniveau van je hond? Wat is zijn/haar leeftijd? Zijn er eventuele gezondheidspunten? Bij een rauw vlees dieet is er vaak sprake van een tekort in calcium, fosfor, andere mineralen, vitamine D en E. Weet wat je je hond geeft en voorkom het risico op onder- en overvoeding. Mijn advies is dat je het voedingsplan altijd voorlegt aan een gespecialiseerde voedingsdeskundige.

Welke soorten rauw vlees zijn goed voor je hond?

Orgaanvlees is goedkoop en zeer voedzaam voor jouw hond. Het slachtvlees van de slager is vaak goedkoop en bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je hond alle voedingsstoffen die hij nodig heeft binnenkrijgt door alle delen van het dier te geven.

Lever

Lever is een bron aan eiwitten, ijzer, zink en foliumzuur, maar ook van vitamine A, C, E en K en B6 en B12. Het is het meest voedzame orgaanvlees voor je hond en dient eigenlijk altijd deel uit te maken van het rauw vlees dieet van een hond.

Nieren

Nieren zijn een ook enorme bron aan eiwitten, ijzer, zink en foliumzuur. Nieren zorgen voor de nodige vetzuren plus vitamine A, D, E en K en alle B vitamines.

Hart

Hart is een van de meest voedzame soorten spiervlees. Het hart vlees bevat veel ijzer en zink, en het is een rijke bron van thiamine, vitamine B6 en B12, fosfor, koper en selenium. Het hart is heeft echter ook een hoog cholesterolgehalte. Geef je hond dus niet al te vaak hart.

Pens

Pens is een bron voor eiwitten en groot voordeel is dat het vetgehalte laag is. Pens is bevat vitamine A, B, C en D, omega 3, essentiële vetzuren, calcium en fosfor. Groot voordeel van pens is dat het veel spijsverteringsenzymen en bacteriën bevat. Als je over wil stappen op een rauw vlees dieet voor je hond, dan is pens is het beste vlees om mee te beginnen.

Ongewassen pens is beter dan de gebleekte, witte variant.

Pens wordt ook wel gezien als probiotica vanwege het hoge gehalte aan melkzuurbacteriën. Pens zou ongeveer 80% van het rauw vlees dieet moeten uitmaken.

Hersenen

Hersenen bevatten veel eiwitten, het is echter geen goede bron voor vitaminen of mineralen.

Mijn algemene advies is dat je uitzoekt welke soort slachtvlees je hond lekker vindt. Geef hem/haar de verschillende soorten en je zult ontdekken wat het favoriete vlees is. Beperk het rauw vlees dieet niet tot de bovengenoemde vijf ingrediënten. Allerlei andere delen van een slachtvlees zoals longen, kippenpoten, de luchtpijp van rund of varkenspoten zijn ook zeer geschikt voor het rauw vlees dieet.

Het klinkt misschien niet erg smakelijk in je oren, maar je hond vindt het heerlijk.

Mag ik mijn hond fruit geven?

Honden zijn van nature vleeseters en zijn in feite ‘gebouwd’ op het eten en verteren van vlees. Het maag-darmstelsel van honden is vrij kort, omdat zij geen lang traject met allerlei enzymen en bacterieflora nodig hebben om plantencellen te verwerken. Hierdoor verteren honden groente en fruit niet goed. De celwanden van deze producten kunnen in feite niet door het spijsverteringsstelsel van de hond kapot gemaakt worden.

Fruit is niet echt slecht voor honden, je kunt fruit aanbieden als een lekker tussendoortje, het is geen essentieel onderdeel van het dieet van honden. Let wel goed op welk fruit je aanbiedt, omdat sommige fruitsoorten giftig zijn voor honden.

Veilig fruit:

  • Aardbei
  • Ananas
  • Banaan
  • Blauwe bessen
  • Citroen
  • Frambozen
  • Granaatappel
  • Grapefruit
  • Kiwi
  • Meloen
  • Mandarijn
  • Papaja
  • Sinaasappel

Onveilig fruit:

  • Druiven
  • Kaki fruit
  • Krenten
  • Rozijnen

Het is (nog) niet duidelijk waarom deze soorten fruit giftig zijn voor honden. Er zit een stofje in dat ernstige nierproblemen en beschadiging van de darm kan veroorzaken.

Fruit veilig onder voorwaarden

Steenvruchten zijn soorten fruit waarbij een grote pit in het midden van de vrucht zit. Het vruchtvlees van deze soorten fruit is absoluut veilig voor honden. De pit zelf is echter heel gevaarlijk.

Denk hierbij aan fruit zoals:

  • Avocado
  • Dadels
  • Kersen
  • Mango
  • Nectarine
  • Perzik
  • Pruim

Let op: ook kleinere pitten, zoals in appels en peren, kunnen gevaarlijk zijn. Verwijder dan ook altijd het klokhuis en geeft deze vruchten dus nooit in zijn geheel aan je hond.

Mocht je hond onverhoopt iets giftigs eten?

Als je ontdekt dat je hond iets giftigs heeft gegeten, of denk je dat hij vergiftigd is, neem dan altijd direct contact op met een dierenarts. Ook als het maar een klein beetje is. Honden reageren namelijk heel verschillend op voeding en giftige of schadelijke stoffen in voeding. Verder is het vooral ook belangrijk dat je op tijd (preventief) behandeld wordt om onherstelbare schade in het lichaam te voorkomen.

Reacties
Categorieën