De Australian Labradoodle: allergie vriendelijke vacht

By | 10 februari 2017

Het is voor veel mensen de reden om voor een Australian Labradoodle te kiezen. Vanwege zijn allergie vriendelijke vacht kunnen veel volwassenen en kinderen deze hond gewoon in huis nemen zonder dat ze er last van krijgen. Maar hoe kan dat? En waarom krijg je hier geen allergische reactie en is dit altijd het geval? Je leest het hieronder. 

De-Australian-Labradoodle--allergie-vriendelijke-vacht-2

Let wel op dat dit verhaal vooral geldt voor echte Australian Labradoodles. Voor ‘gewone’ Labradoodles kan ik deze garantie niet geven, omdat ik niet weet hoe ze zijn gefokt en hoe hun stamboom eruit ziet. Zie ook mijn Labradoodle rasbeschrijving voor meer informatie.

Wat houdt een honden allergie in? 

Allergie voor honden is een inhalatie-allergie. Je krijgt via je luchtwegen stoffen binnen waar je niet tegen kan. Door contact met bijvoorbeelden honden, krijgen mensen een allergische reactie. Dat kan door tranende ogen, het benauwd krijgen of jeuk. Dat kan van katten, honden, konijnen, etc. zijn.

Bij een mens zonder allergie houdt het afweersysteem deze bacteriën en virussen tegen, bij iemand met allergie is het afweersysteem verstoord. Hondenallergie wordt veroorzaakt door de huidschilfers. Je reageert niet alleen op de hondenharen, maar vooral de eiwitten die in de huidschilfers en speeksel van de hond voorkomen.

De huidschilfers komen vrij op het moment dat een haar de huid verlaat. De huidcellen die hierbij mee gaan, daar ben je allergisch voor. Dus de rekensom is snel gemaakt: wanneer een hond minder verhaart, komen er minder huidschilfers vrij en krijg je minder snel een allergische reactie.

Mensen met een allergie reageren dus op het allergeen CAN.F1, het eiwit in de huidschilfers en speeksel van de hond. Maar het is niet altijd dat alle allergische reacties hierdoor komen. Er spelen helaas meer factoren mee, maar die laat ik in dit artikel buiten beschouwing.

De-Australian-Labradoodle--allergie-vriendelijke-vacht

Let op: ik wil nogmaals aangeven dat een absoluut allergeen vrije hond niet bestaat. Dus ook geen Australian Labradoodle. Een hypo-allergene hond is een hond met weinig allergenen.

Hoe zit dit bij een Australian Labradoodle?

Het grootste voordeel en één van de bijzondere eigenschappen van een echte Australian Labradoodle is dat hij niet verhaart. En zoals je hierboven kan lezen betekent dit dus dat hij geen huidschilfers verliest. Mensen met een allergie zullen hier niet op reageren en geen allergische reactie krijgen.

Een Australian Labradoodle is een hypo-allergene hond, wat betekent dat:

  • De hond verhaart niet en werpt weinig huidschilfers af.
  • Je krijgt geen allergische reactie op de eiwitten die hond overdraagt.
  • Je reageert niet op de andere allergenen van de hond.
  • De hond weinig geur afgeeft en vlooien maken weinig kans.

De vacht van de Australian Labradoodle groeit heel lang door waardoor de rui bijna niet te merken is. Alle dekharen van deze rassen hebben een individuele groei waardoor de haren ook op verschillende momenten los zullen laten.

Losse haren blijven in de vacht hangen. Je moet de hond dus wel regelmatig borstelen en trimmen om de vacht sterk en gezond te houden. Ook voor de hond zelf is dit prettig. Hele bossen haar voor z’n ogen wordt niemand vrolijk van. Wees wel voorzichtig met het borstelen en je allergie. Als je dit doet is de kans op een allergische reactie wel groter. Buiten borstelen of laten borstelen is de oplossing.

Alleen bij een pure Australian Labradoodle!

Let bij de aanschaf van een Australian Labradoodle op, dat een allergie vriendelijke vacht alleen bij de pure (echte) Australian Labradoodle voorkomt. Een Labradoodle F1, F2, etc. zijn gewone kruisingen tussen Labradors en Poedels. Dat wil niet direct iets zeggen, maar de kans dat de hond toch verhaart is veel groter dan bij een Australian Labradoodle.

Laat je niet oplichten door een fokker en vraag uitgebreid naar de papieren. Bestudeer ze om de bloedlijnen te ontdekken en te kijken of de ouders ook echte Australian Labradoodles zijn. Bezoek dus vooraf de fokker en knuffel met de honden. Dan merk je snel genoeg of je met een echte Australian Labradoodle te maken hebt.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

One thought on “De Australian Labradoodle: allergie vriendelijke vacht

  1. Pingback: De Labradoodle is een ideale hulphond. Lees het hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *