Bronchitis bij een hond: symptomen, oorzaken en behandelingen

By | 2 april 2020

bij honden, dus ook bij de Labradoodle, is (net als bij ons mensen) een conditie waarbij de bronchiën in de luchtwegen ontstoken zijn. Het kan een chronische aandoening zijn of het kan een acute aanval van bronchitis zijn. Je hond zal last hebben van hoesten, hijgen en hij zal moeite hebben met ademen. In dit artikel leg ik uit wat de symptomen zijn, oorzaken en tips om bronchitis te behandelen.

Bronchitis bij een hond_ symptomen, oorzaken en behandelingen-min

Chronische bronchitis duurt over het algemeen 2 maanden en vooral wat oudere honden kunnen er last van hebben. Acute bronchitis zorg vooral voor ernstige, kortdurende klachten en komt bij honden van alle leeftijden voor. Wanneer je het gevoel hebt dat je hond last heeft van hoesten, hijgen en kortademigheid dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Een diagnose en behandeling zorgt voor een gezonde hond en je voorkomt bijvoorbeeld longontsteking bij je hond. De meeste honden herstellen snel zonder verdere complicaties. Lees hieronder verder als je alles wilt weten over de symptomen van bronchitis, oorzaken en welke behandelingen er zijn voor bronchitis bij honden.

Algemene symptomen

Een duidelijk symptoom van honden met bronchitis is het hese, droge en constante hoesten. Het hoesten is tijdens fysieke activiteiten vaak nog duidelijker aanwezig. Hoesten kan ook een symptoom zijn bij andere ziektes van honden, en daarom is het van belang dat de dierenarts een diagnose stelt wanneer je hond voortdurend hoest en hijgt.

Enkele algemene symptomen van bronchitis bij honden:

 • Droge krakende hoest
 • Koorts
 • Kokhalzen of overgeven
 • Uitspugen van schuimend speeksel, vaak wordt het aangezien als braaksel
 • Moeilijk kunnen ademen
 • Veel niezen

Bronchitis bij honden kent verschillende oorzaken en is ook afhankelijk van het feit of de bronchitis acuut optreedt of chronisch is.

Acute bronchitis

Oorzaken

Acute bronchitis wordt over het algemeen veroorzaakt door een virusinfectie door contact met een ander geïnfecteerde hond (of kat). Heel af en toe ontstaat acute bronchitis door een bacteriële infectie. Kennelhoest (infectieuze tracheobronchitis), griep en hondenziekte zijn de algemene virale oorzaken van bronchitis.

Extreme temperaturen, slechte ventilatie en stress zorgen voor verminderde immuniteit en een infectie waarschijnlijker. Ook plekken waar andere honden aanwezig zijn is de kans op het oppikken van een infectie groter, denk hierbij aan kennels, hondenuitlaatplaatsen en de hondenopvang.

Een aantal algemene oorzaken van acute bronchitis:

 • Adenovirus: luchtweginfectie
 • Hondenziekte: een virus dat ontstekingen in de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen kan veroorzaken.
 • Herpes: Canine Herpes Virus (CHV) is een DNA-virus dat wereldwijd voorkomt en kan zorgen voor ziekte bij van alle rassen en leeftijden
 • Influenza (griep)
 • Kennelhoest (bordetella bronchiseptica): de bordetella bacterie zorgt voor een besmettelijke ontsteking in de voorste luchtwegen en de bronchiën bij de hond of kat.
 • Streptococcus zooepidemicus
 • Long-parasieten
 • Rook of allergenen in de lucht

Behandeling

De behandeling van acute bronchitis bij honden is over het algemeen de behandeling van de infectie en ontstekingen met medicatie zoals antibiotica, luchtweg verwijderaars en ontstekingsremmers. De dierenarts kan ook een hoestdrankje voorschrijven, maar over het algemeen worden deze niet aan honden voorgeschreven wanneer er sprake is van een virus of bacteriële infectie of wanneer de hond actief hoest en slijm en/of pus wordt opgehoest.

Wanneer je hond stevige ademhalingsproblemen heeft dan kan hij worden opgenomen en wordt zuurstof toegediend.

Chronische bronchitis

Oorzaak

Er is sprake van chronische bronchitis bij honden als de bronchitis twee maanden of langer aanhoudt. Vaak is het onduidelijk wat de oorzaak van de ziekte is, maar er zijn enkele factoren die de ontwikkeling van de ziekte waarschijnlijker maken. Wanneer acute bronchitis niet behandeld wordt dan kan het aanhouden en tot chronische bronchitis leiden.

Een aantal algemene factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van chronische bronchitis bij honden:

 • Luchtweginfectie of beschadiging
 • Hart- en vaatziekten
 • Leeftijd (honden van middelbare leeftijd lopen meer risico)
 • Irriterende stoffen in de lucht zoals stof, rook en chemicaliën

Behandeling

Het behandelen van chronische bronchitis is lastiger. Ontstekingsremmers, hoestdranken en luchtwegverwijders kunnen het allemaal wat comfortabeler maken voor je hond. Als er sprake is van een bacteriële infectie kan een dierenarts antibiotica voorschrijven.

Algemene behandeling bronchitis

Een dierenarts kan het volgen van een gewichtsverlies programma voorstellen. Obesitas is een veel voorkomende factor die de symptomen van bronchitis verergeren. Een gezond gewicht is belangrijk. Een andere zeer belangrijke factor waarmee je bronchitis bij je hond kunt voorkomen en/of behandelen, is voorkomen dat hij wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld rook, chemicaliën, parfums, of het gebruik van spuitbussen in de omgeving van je hond. Frisse lucht helpt je hond!

Houd je aan de behandeling die je dierenarts heeft voorgeschreven voor je zieke hond.

Misschien vind je dit ook leuk? 

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *