Hoe verloopt een (Labradoodle) puppy kijkdag?

By | 18 maart 2019

Als je op de lijst staat voor een Labradoodle pup of als je geïnteresseerd bent in een puppy, dan krijg je op een gegeven moment een bericht van de fokker dat je mag komen kijken. Dit noemen ze vaak de puppy (kijk)dag. Hoe zo’n dag precies verloopt, krijg ik verschillende vragen over met de vraag of ik dit wil uitleggen. Natuurlijk wil ik dat en dat doe ik in dit artikel.

Hoe verloopt een (Labradoodle) puppy kijkdag?

Waarom een puppy kijkdag?

Alle nieuwe eigenaren van de puppy’s mogen op een gegeven moment komen kijken en knuffelen met één van hun nieuwe vriendjes of vriendinnetjes. Dit betekent dat ze tussen de puppy’s mogen gaan zitten. Tijdens een kijkdag kun je dus kennismaken met je puppy en de hond, het ‘ras’, alvast ervaren. Je wordt uitgenodigd voor een kijkdag als je op de lijst staat voor een pup.

Een drukke bedoeling

Een puppy kijkdag is altijd een drukke bedoeling voor zowel de fokker als de pups. Als je bijvoorbeeld 10 puppy’s hebt dan komen er 10 gezinnen kijken. Gezinnen met kinderen en eventueel andere aanhang. Dan zit je al snel op de 30 – 40 mensen die op een puppy kijkdag komen kijken.

Daarom nodigen de fokkers de mensen vaak zelf uit en krijg je een code of wachtwoord mee. Hiermee willen de fokkers voorkomen dat er mensen onaangekondigd komen. De bedoeling van de kijkdagen is dat er alleen mensen komen, die ook echt het voornemen hebben om een Australian Labradoodle of Labradoodle aan te schaffen.

Per fokker is verschillend hoeveel honden er rondlopen.

Uitleg van de fokker

Tijdens zo’n dag zal de fokker je ook het een en ander vertellen over wat je nu en in de toekomst kunt verwachten. Het is best een bijzondere gebeurtenis, omdat je straks de zorg krijgt over een hondje. Niet voor niks kijken de meeste baasjes, of eigenlijk iedereen, enorm uit naar de komst van hun puppy. De puppy is toch een nieuw gezinslid dat bij je gezin komt.

De fase van voorbereiding begint nu voor de nieuwe eigenaren en ze moeten zich gaan inlezen. Maak binnen het gezin afspraken over wat je wel en niet goed vindt wat de pup mag. Mag hij bijvoorbeeld wel of niet op de bank? Het is belangrijk om daar samen van te voren afspraken over te maken, want wanneer je de puppy een keer op de bank laat komen dan zal de puppy niet begrijpen dat hij in de winter, als hij net buiten heeft gelopen, in plassen of de regen, of onder de modder zit, niet op de bank mag komen.

Tijdens de dag krijg je ook de mogelijkheid om met de fokker te praten en vragen te stellen. Luister ook naar je gevoel bij een fokker. Om je te helpen heb ik dit artikel geschreven: Hoe vind je een goede Labradoodle fokker?

Stel je eigen vragen

Om je goed voor te bereiden op een kijkdag is mijn advies om een lijst met vragen te maken. Zo vergeet je niks tijdens de dag zelf te vragen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de puppies in huis opgroeien. Dan krijgen ze alvast alle prikkels die ze straks bij jou in huis krijgen ook mee, zoals de tv die aan staat, mensen die langs lopen en de kamer die stof gezogen wordt.

Maar je kunt ook vragen naar de gezondheid van de ouders, het contact nadat je de pup in huis hebt, tips voor voeding, tips voor beweging en speeltjes en nog veel meer. Bekijk ook goed het gedrag van de moederhond. De moederhond is van grote invloed op de pups, als zij angstig is zullen de pups dat hoogstwaarschijnlijk ook worden omdat ze naar haar kijken en van haar leren.

Let ook op of de moeder en pups levendig ogen. Extreem opgeblazen buikjes kan op worm besmetting wijzen en oogjes moeten helder en niet ontstoken zijn.

Test niet je allergieën op zo’n dag

Wat je moet beseffen is dat een kijkdag niet geschikt is om uit te testen of je wel of niet allergisch bent. Daarvoor is zo’n dag te druk en soms worden dit soort dagen in ruimtes gegeven waar ook andere honden komen. Dan kan de allergische reactie soms van een andere hondenras komen.

Krijg je na of tijdens een kijkdag geen allergische reactie? Dan weet je zeker dat je helemaal niet allergisch zult reageren. Wil je testen of je allergisch bent? Dan kun je het beste los contact opnemen met een fokker. Zij kunnen dan aparte tests met je doen.

Hopelijk helpen deze tips je. Mocht je specifieke informatie willen over een nestje of hoe een kijkdag bij een bepaalde fokker verloopt, dan adviseer ik je contact op te nemen met de fokker. Die kan je dit het beste vertellen.

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *